Index Vakbarát Hírportál

A belga miniszter szerint fél éven belül lezárható lenne a jogállamisági eljárás

2024. június 25., kedd 11:55

Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, fél éves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere kedden kijelentette, hogy Magyarország nem hajtja végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy lezárható legyen az Európai Unió alapértékeinek veszélyeztetése miatt ellene indított, az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás.

Magyarország nem hajtja végre a 7-es cikk szerinti eljárás lezárásához szükséges reformokat – jelentette ki a belga miniszter az MTI híradása szerint.

A tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek ülését megelőzően Hadja Lahbib elmondta, hogy kedden az Európai Unió Tanácsa immáron a hetedik alkalommal tárgyalja Magyarország ügyét a 7-es cikk szerinti eljárás keretében.

Magyarország ismételt meghallgatására azért van szükség, mivel továbbra is megállapítható, hogy

Magyarországon hiány mutatkozik a jogállamiság tiszteletben tartása, a kisebbségek jogai és az igazságszolgáltatás függetlensége terén.

„Látható, ha van rá akarat, akkor nagyon gyorsan le lehet zárni a 7-es cikkes eljárást, ahogyan ezt Lengyelország példája is mutatja” – fogalmazott. Hozzátette, azt javasolják Magyarországnak, hogy fogadja el a szükséges reformokat, és ezzel akár már az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, fél éves magyar elnöksége ideje alatt lezárható lehet az eljárás.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa érkezésekor azt mondta, hogy a Magyarországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárás keretében az uniós testület továbbra is számos területet vizsgál, különösen a média, az akadémiai szabadság, az egyesülési szabadság, valamint a régóta érvényben lévő rendkívüli rendeleti kormányzás ügyét kíséri figyelemmel.

Azt mondta, a jövő héten kezdődő soros elnökség fontos lesz Magyarország számára, hogy megmutassa, tisztességes módon tud eljárni és elvégezni a feladatokat, ahogyan az az elnökséget betöltő ország feladata.

Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a 7. cikk szerinti eljárás politikai kérdéssé vált az európai parlamenti választási kampányban, és az Európai Unió a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta fel, hogy Magyarországot kulcsfontosságú ügyekben bizonyos álláspont elfogadására kényszerítsék.

Rovatok