Index Vakbarát Hírportál

Terroristák támogatásával ítélhetik el a dagesztáni támadók apját

2024. június 25., kedd 18:12

Tíz napra őrizetbe vették Magomad Omarovot, a dagesztáni terrortámadás két támadójának apját. Ugyanakkor ennél többet is kaphat az egykori járási vezető, ugyanis terroristák támogatásával és bűnpártolásával is megvádolhatják.

Egy dagesztáni bíróság 10 napra adminisztratív őrizetbe vette Magomad Omarovot, a Dagesztáni Köztársaság Szergokolai járásának korábbi vezetőjét – tudósít róla az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ.

Omarov két fia, Oszman és Adil voltak az egyik támadók, akik az eddig összesen 21 halálos áldozatért felelős terrortámadásban részt vettek az Oroszországhoz tartozó Dagesztáni Köztársaság fővárosában, Mahacskalában.

Miután kiderült, hogy az idősebb Omarov két fia is az iszlamista terroristák között van, azonnali hatállyal menesztették pozíciójából, most pedig egy bíróság adminisztratív bűncselekmény elkövetése miatt ítélte tíz nap adminisztratív őrizetbe vételre.

Ugyanakkor a TASZSZ szerint később terroristák támogatása és pártolása miatt is vádat fognak emelni ellene.

Omarov a terrortámadás napján még úgy nyilatkozott, tudta, hogy fiai az iszlám vahabita irányzatát követik, de elmondása szerint már évek óta nem beszélt velük.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 23-án több helyszínen hajtottak végre támadásokat Mahacskalában, többek között egy ortodox templomot, egy zsinagógát, valamint egy közlekedési rendőrposztot támadtak meg fegyveresek – eddig ismeretlen okból.

A terrortámadás következtében összesen már 21-en vesztették életüket, és többen megsérültek.

Idén ez volt már a második iszlamista terrortámadás Oroszországban – még márciusban Moszkvában egy koncerthelyszínt támadtak meg terroristák, összesen 144 ember halálát okozva. Akkor a támadásért az Iszlám Állam Koraszán csoportja vállalta magára a felelősséget.

Rovatok