Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij indoklás nélkül leváltotta az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnokát

2024. június 25., kedd 07:46

Beérett az elmúlt napok Jurij Szodol tábornok ellen indított médiakampánya, ugyanis Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este bejelentette, leváltja posztjáról a katonai vezetőt. Helyére Andrij Hnatov dandártábornokot nevezte ki, aki a déli hadszíntér parancsnokhelyettese volt, és jelentős sikereket könyvelhet el Herszon nagy részének visszafoglalásában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta Jurij Szodol tábornokot, az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnokát, a döntését nem indokolta. Helyére Andrij Hnatov dandártábornokot nevezte ki. Zelenszkij hétfői esti videóbeszédében közölte a döntését. 

A napokban Marjana Bezuhla parlamenti képviselő a közösségi oldalán egy fényképet tett közzé, amelyen Szodol tábornok egy odesszai bárban mulatozik abban az időintervallumban, amikor az oroszok előretörtek a Donyeck megyei Torecknél. Ezt követően valóságos médiakampány indult ellene.

A The Guardian azt írja, hogy Jurij Szodolt egy ismert katona, az ukránok által nagyra becsült Azov-ezred vezetője, Bohdan Krotevics azzal vádolta meg, hogy döntései „tömeges áldozatokat követeltek az Oroszországgal vívott háborúban”.

Krotevics ugyan a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül közzétett bejegyzésében nem nevezte meg név szerint Szodolt, de miután leírta, hogy az illető „több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok”, hozzátette, hogy „most már minden katona érti, hogy kiről beszélek, mert a katonaság 99 százaléka gyűlöli őt azért, amit csinál”.

Krotevics ezen túl az ukrán állami nyomozóhivatalhoz fordult, hogy az folytasson vizsgálatot a tábornok tevékenységével kapcsolatban.

Jurij Szodolt tavaly februárban nevezték ki a posztjára egy ellentmondásos katonai átszervezés idején, akkor, amikor Olekszandr Szirszkij ezredes váltotta Valerij Zaluzsnijt, a népszerű tábornokot, akinek közismerten feszültté vált a viszonya Zelenszkijjel. 

Zsaluzsnij menesztésével sok minden változott

Ukrajna a közelmúltban több katonai változtatást is végrehajtott, feltehetően azért, mert erői igyekeznek megfordítani a jelenleg leginkább védekezésre kényszerülő helyzetet a fronton. Jurij Szodol Ukrajna keleti és déli szárazföldi erőit vezette, amelyek az elmúlt hónapokban egyre nagyobb lendületet vett orosz offenzíva visszaverésével küszködtek. 

Hnatov, akit Zelenszkij a helyére nevezett ki, 2022 óta a déli hadszíntér parancsnokhelyettese volt, és vezető szerepet játszott a déli Herszon régió nagy részének visszafoglalásában. 

Az elmúlt napokban más fontos változás is történt, ahogyan azt korábban írtuk, Volodimir Zelenszkij utasította az Ukrán Állambiztonsági Hivatal új parancsnokát, hogy tisztítsa meg a testületet az árulóktól. A múlt hónapban letartóztattak két ezredest, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködtek az oroszokkal és Zelenszkij, valamint magas rangú ukrán katonai vezetők elleni merényleteket terveztek. Erről itt olvashat bővebben. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk erre a linkre kattintva érhető el. 

(Borítókép:Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jurij Szodol  2024. április 19-én. Fotó: Presidency of Ukraine / Anadolu / Getty Images)

Rovatok