Index Vakbarát Hírportál

Szemeteszsákokat dobott a szöuli reptérre Észak-Korea, lezárták a kifutópályákat

2024. június 26., szerda 08:33

Észak-Koreai szemétszállító léggömbök miatt több órára szünetelt a fel- és leszállás a szöuli reptéren. A dél-koreai hadsereg beszámolója szerint szerda reggelig csaknem száz szemeteszsák landolt Szöul környékén és a közeli Gyeonggi tartományban.

Lezárták a szöuli reptér kifutópályáit, miután észak-koreai szemétszállító léggömbök landoltak a repülőtér környékén. Az incidens miatt a dél-koreai Incshon nemzetközi repülőtéren nagyjából három órán át szünetelt a fel- és leszállás – írta a The Guardian

A járatok száma ebben a napszakban jellemzően alacsony, így mindössze nyolc érkező teher- és személyszállító járatot kellett átirányítani más repterekre – mondta a reptér szóvivője. 

A léggömbök az észak-koreai vezetők szerint megtorlásnak tekinthetők, amiért dél-koreai aktivisták élelmiszert, gyógyszert, pénzt és a phenjani vezetést bíráló szórólapokat küldenek Észak-Koreába léggömbökkel.

Szöul szerint a léggömbök által szállított zsákokban eddig földet, emberi ürüléket, Hello Kitty figurákkal teli tárgyakat és elhasznált ruhákat is találtak. 

A dél-koreai hadsereg szerda reggel azt közölte, szerdára virradón mintegy 100 léggömb landolt Szöul környékén és a közeli Gyeonggi tartományban. A legtöbbjük ezúttal papírdarabokat szállított.

Nem ez az első eset, hogy Észak-Korea szeméttel teli léggömbökkel zavarta meg a határtól körülbelül 40 kilométerre fekvő repülőtér működését. Mint arról korábban beszámoltunk, a szöuli vezérkar keddi jelentése szerint Észak-Korea nagyjából 350 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Dél-Koreába helyi idő szerint keddre virradóan.

Rovatok