Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor tárgyalt, ez a cél a ferihegyi reptér fejlesztésével

2024. június 26., szerda 06:53

Franciaországban folytatódik Orbán Viktor európai körútja. A miniszterelnök kedden Párizsban tárgyalt Nicolas Notebaerttel, a Vinci Concessions vezérigazgatójával. A magyar kormány június 6-án a francia Vinci Airports közreműködésével vásárolta meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt.-t.

Ahogy az Index beszámolt róla, június 6-án bejelentette a kormány, hogy sikerre vezettek a több mint egy éve tartó intenzív tárgyalások, így újra nemzeti többségi tulajdonba került a Liszt Ferenc Repülőtér. 

A magyar államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a francia Vinci Airports aláírta a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését az eladói oldalon szereplő AviAlliance, GIC és CDPQ cégek képviselőivel. A megállapodás alapján vételárarányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, míg a francia társbefektető Vinci pedig 20 százalékot.

A miniszterelnök kedden Nicolas Notebaerttel, a Vinci Concessions vezérigazgatójával tárgyalt Párizsban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Liszt Ferenc Repülőteret

Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlesztik. 

A tárgyaláson a felek áttekintették a budapesti repülőtér fejlesztési terveit. A következő tíz évben több mint egymilliárd eurónyi beruházás valósul meg a reptéren, ami magában foglalja egy új terminál építését is. A Vinci vállalta, hogy üzemeltetőként Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejleszti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret.

Orbán Viktor szerdán 13 órakor Emmanuel Macronnal is tárgyal Párizsban, az Élysée-palotában. A francia elnök és a magyar kormányfő a magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekinti át. Mint ismert, Magyarország július 1-jén veszi át az egyik európai jogalkotó intézmény, az Európai Unió Tanácsának a soros elnökségét.

(Borítókép: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2024. június 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok