Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij Brüsszelben: Remélem a legtöbb ország a történelem jó oldalán, a mi oldalunkon fog állni

2024. június 27., csütörtök 14:04

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is személyesen vesz részt a június 27-én kezdődő EU-csúcson, ahol Charles Michel Európai Tanács-elnök társaságában nyilatkozatot is tett a csúcs előtt a tanács épületében. Az ukrán elnök örül, hogy a héten megkezdődtek Ukrajna és az EU között a csatlakozási tárgyalások, ugyanakkor aláhúzta: Ukrajnának jelenleg légvédelmi rendszerek kellenek.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök társaságában érkezett az Európai Tanács épületébe annak elnöke, Charles Michel, aki az EU-csúcs előtti doorstepjén arról beszélt, hogy már hetek óta nagy erőfeszítésekkel dolgoznak együtt, de szerencsére több pozitív hangvételű bejelentést is tehet.

Elsőként arról beszélt, az Európai Unió és Ukrajna védelmi és biztonsági szerződést fog kötni egymással,

amivel szerinte egy erős üzenetet fogalmaznak meg az agresszor Oroszországnak – összesen egyébként három ilyen megállapodást terveznek aláírni egymással a felek.

Michel elégedett, hogy a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsa (röviden: tanács) június 25-én megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, az ET-elnök pedig reményét fejezte ki, hogy ez a folyamat minél gördülékenyebb lesz.

Michel bejelentette, az Európai Unió továbbra is ki fog állni Ukrajna mellett, és pénzügyileg is támogatja azt honvédő háborújában. Michel emlékeztetett, a tanács nemrégiben fogadta el, hogy a befagyasztott orosz vagyonok által termelt kamatbevételeket Ukrajna segítésére fogják fordítani, emellett pedig az EU elkötelezett, hogy a G7-tel közösen további támogatást nyújtsanak Kijevnek.

Fontos, hogy Ukrajna azt üzeni: nem fél Oroszországtól, az ukránok abszolút motiváltak és eltökéltek. Az ukránok a saját és a gyerekeik jövőjéért harcolnak, a saját földjeiket őrzik, de a közös értékeinkért, a közös álmunkért, hogy több béke, nagyobb prosperitás és jobb jólét legyen

– fogalmazott Charles Michel, aki ezután aláhúzta, hogy szerinte a svájci békekonferencia sikeres volt, és az is megmutatta, hogy a nemzetközi közösség Ukrajnát támogatja.

Zelenszkij már a csatlakozási tárgyalások következő lépéseivel foglalkozna

Michel után Zelenszkij is rövid nyilatkozatot tett. Az ukrán elnök először diplomatikusan megköszönte Charles Michel meghívását, illetve a tagállamoknak az eddigi segítségnyújtásukat.

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére, illetve az ET-elnök bejelentéseire utalva elmondta, Ukrajna már régóta várt erre.

Tudják, hogy mindenki – a civilek és természetesen a hőseink a csatatéren – mennyire nagyon akarták, hogy az EU tagjai legyünk, és most látjuk ezt a hatalmas történelmi lépést

– fogalmazott az ukrán elnök, aki ezután megköszönte a tárgyalások megkezdését. Ugyanakkor Zelenszkij aláhúzta, ennek ellenére még sokat kell tárgyalni, és a következő lépéseken kell dolgozni – reméli, a mostani EU-csúcs is segít ezen.

Zelenszkij azonban másról is tárgyal majd a tagállamok vezetőivel – ahogy ő fogalmazott, a „sürgős dolgokról”, ami alatt a légvédelmi rendszereket és a további katonai csomagokat ért, mivel Zelenszkij szerint Ukrajnának égető szüksége van ezekre a csatatéren.

Ezután diplomatikusan megköszönte, hogy az Európai Unió a befagyasztott orosz vagyonok által termelt bevételekből felszerelést fog vásárolni Ukrajnának, majd hozzátette, reményei szerint orosz oligarchák elleni szankciókról is tárgyalhat majd a tagállamok állam- és kormányfőivel.

Zelenszkij a béketárgyalásokról elmondta, hogy nincs túl sok idejük, hiszen nagyon sok a sebesült és a halott a csatatéren, ahogy az ukrán civilek is szenvednek a háborútól. 

„Nem akarjuk, hogy ez a háború évekig eltartson” – jelentette ki Zelenszkij, és felszólította az országokat, hogy dolgozzanak ki egy közös béketervet, amit majd egy második békecsúcson megtárgyalhatnak. Emellé hozzátette, Kijev jelenleg nem tart fenn kapcsolatokat Moszkvával, mivel, mint fogalmazott,

[az oroszoknak – szerk.] nincs [béke] tervük. Csak egy tervük van, hogyan lehet tovább folytatni ezt a háborút.

Újságírói kérdésre, miszerint tart-e attól, hogy a francia parlamenti választások után, amennyiben ott a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés kerülne hatalomra, megakadnának Franciaországból a támogatások, kitérő választ adott. Mint fogalmazott:

Remélem, a legtöbb ország a történelem jó oldalán, a mi oldalunkon fog állni.

(Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a sajtónak, amikor megérkeznek az Európai Tanács brüsszeli ülésére Belgiumban 2024. június 27-én. Fotó: Olivier Matthys / EPA / MTI)

Rovatok