Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi óriás-repülőteret építenek Lengyelországban

2024. június 27., csütörtök 05:48

Donald Tusk lengyel kormányfő egy hétéves projektet jelentett be, amelyben egy nemzetközi óriás-repülőtér mellett a LOT légitársaság állományának bővítése és egy gyorsvasút-hálózat kiépítése a cél.

2031-re készülne el Varsó és Lodz városa között egy nemzetközi óriásreptér, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe – mondta Donald Tusk lengyel kormányfő, melyet az MTI tett közzé.

A kormányfő szerint Európa egyik legkorszerűbb repülőtere lesz, amely évi 36 millió utast szolgál majd ki. Kitért arra is, hogy az előző kormány által 2017-ben elindított projekt több hónapos átvizsgálást igényelt.

Az eredeti tervhez képest a fő különbség az, hogy a jelenlegi stratégia az egész országot öleli át, figyelembe veszi a regionális, vidéki Lengyelországot is. A bővülő infrastrukturális összeköttetéseknek köszönhetően Lengyelország rövidesen egyetlen nagy megapolisszá válik

 – mondta.

A miniszterelnök elmondta, hogy kormánya támogatni fogja a több lengyelországi nagyvárosban már működő regionális repülőtér fejlesztését is, korszerűsítik elsősorban a varsói Chopin repülőteret és a főváros melletti Modlinban működő, fapados légitársaságok által használt repülőteret.

A terv fontos elemének Tusk a lengyel állami légitársaság fejlesztését nevezte, 2032-ig több mint 135 repülőgépre bővítenék a LOT állományát.

A projekt keretében létesítendő, óránkénti 300-320 kilométeres sebességgel közlekedő gyorsvasút összeköti a lengyel fővárost és Lódz városát, Varsóból több nagyvárosba, köztük Poznanba, Wroclawba, Gdanskba, Katowicébe és Krakkóba 100 percen belül lehet majd átutazni

– ígérte Tusk.

Bejelentette az A2-es autópálya kiszélesítését is a Varsó és Lódz közötti szakaszon.

Rovatok