Index Vakbarát Hírportál

Váratlan gesztust tett Orbán Viktor, az EU csúcstalálkozóján lépett oda Volodimir Zelenszkijhez

2024. június 27., csütörtök 19:31

Az Európai Unió csúcstalálkozóján találkozott egymással Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A közösségi médiában fellelhető videófelvételek szerint a magyar kormányfő volt az, aki a beszélgetést kezdeményezte. Mivel a találkozást egyik fél sem kommentálta, nem tudni, hogy miről beszélhettek egymással.

Magyarország és Ukrajna kapcsolata nem alakult a legrózsásabban az elmúlt évtizedben. Bár egyes kérdések – különösen a kárpátaljai magyarokat ért kisebb-nagyobb bántások – miatt néha-néha korábban is kialakult némi feszültség, Viktor Janukovics oroszbarát diktátor 2014 februárjában bekövetkezett bukását követően megsokasodtak a konfliktusok az Orbán Viktor vezette magyar kormány és a nyugatbarát ukrán kormányok között.

2022. február 24-e után, amikor Oroszország véres háborút indított Ukrajna ellen, még ezen a feszült viszonyon is sikerült rontani a magyar kormány háború kérdésében kifejtett megkérdőjelezhető állásfoglalása miatt. Amellett, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség biztonsága érdekében nem engedélyezik, hogy Magyarország területén keresztül szállítsanak fegyvert a honvédő háborút folytató Ukrajnának, az ukránok szerint gyakorlatilag különböző okokra hivatkozva ott akadályozzák Ukrajna támogatását és az Oroszország elleni szankciókat, ahol csak tudják.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy Ukrajnában előszeretettel hivatkoznak Orbán Viktorra úgy, mint Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök mellett Ukrajna egyik legnagyobb ellenségére.

Ilyen körülmények között találkozott egymással Orbán Viktor magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió csütörtöki csúcstalálkozóján. Mi több, a közösségi médiában terjedő felvételek tanúsága szerint a magyar miniszterelnök volt az, aki odalépett az ukrán államfőhöz mielőtt beszélgetésbe elegyedtek egymással.

A felvételekből nem derült ki, hogy miről beszélhetett egymással a két politikus. Bár Zelenszkij a kézfogást követően jobb kezét Orbán Viktor karjára helyezte, a köztük lévő feszültséget egyértelműen érezni lehetett, miközben nagyívű kézmozdulatokkal beszéltek egymással.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok