Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tűz pusztított egy híres törökországi romvárosban

2024. június 27., csütörtök 14:24

Tűzvész pusztított egy törökországi ókori romvárosban, a Dardanellákhoz közel, az Égei-tenger partján fekvő Asszoszban.

Asszosz kilencven százaléka leégett – közölte Mesut Bayram, Ayvacik városnegyed polgármestere szerdán a Halk televízióban.

Az MTI beszámolója szerint az egykori kikötővárost az időszámításunk előtti VIII. században alapították a Dardanellák partján fekvő Canakkale törökországi tartományban. Sérültekről nem érkeztek jelentések. Mesut Bayram elmondta, hogy hat helikopter, két repülőgép és 30–40 teherautó vett részt az oltásban.

A polgármester közölte, hogy a tűzoltók teljesen körülzárták a szomszédos Behram városát, ahonnan a lakosok egy részét a rendőrség kimenekítette. A tűzoltó-helikopterek és -repülőgépek pedig a szomszédos bozótosban pusztító erdőtüzet igyekeztek megfékezni.

A tüzet feltehetően egy eldobott égő cigarettacsikk vagy az út szélére dobott vizesüveg okozhatta – mondta a polgármester a Halk televízióban. A Canakkale városától mintegy 85 kilométerre fekvő Asszosz népszerű turisztikai nevezetesség, az ókorban számos filozófus és tudós – közöttük Arisztotelész – járt itt – olvasható a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium honlapján.

A romváros egyik legjelentősebb nevezetessége Pallasz Athénének, a bölcsesség istennőjének a temploma, Anatólia egyik legrégebbi dór stílusú temploma. A rómaiak később 4 ezer nézőt befogadó óriási színházat építettek a városban.

Rovatok