Index Vakbarát Hírportál

Jogellenesen tartottak fogva egy iraki menekültet

2024. június 28., péntek 11:01

Háromezer eurós bírságot kapott a magyar állam a strasbourgi bíróságtól, amiért embertelen bánásmódban részesítettek egy iraki menekültet.

Egy iraki férfi nyert pert az állammal szemben a strasbourgi bíróságon – írja a Magyar Helsinki Bizottság a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

H. L. és családja Irakból menekült el. Szerencsétlenségére már éppen nagykorúnak számított, hiszen 19 éves volt, ezért a tranzitzónában elkülönítették szüleitől és testvéreitől. Menedékkérelmét kétszer utasították el, ezért idegenrendészeti őrizetbe helyezték, ebből 306 napot a tompai tranzitzónában volt fogva tartva.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében azt írta: „a jogellenes tranzitzónás fogva tartás egyik legvisszataszítóbb gyakorlata volt, hogy az idegenrendészeti körleten a felnőttek nem kaptak enni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. Az iraki fiatal férfit 8 napon át éheztették, és csak azután kapott ételt fogvatartóitól, miután a Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására a strasbourgi bíróság fel nem szólította erre a magyar államot. Addig kisebb testvérei adtak neki a magukéból.”

A strasbourgi bíróság legfrissebb ítéletével megállapította a magyar állam jogsértését.

Senkit sem lehet kínzásnak vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, különösen nem éheztetni. Ezért a strasbourgi bírák összesen 3000 eurós igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezték a magyar államot

– írták.

Rovatok