Index Vakbarát Hírportál

Bóka János: A magyar elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése

2024. június 30., vasárnap 15:12

Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt a soros elnökség terveiről, a munkacsoportokról, a programokról és a célkitűzésekről.

Bóka János, az európai ügyekért felelős minisztere szerint a magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése – mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A beszélgetésben szó volt többek között arról, hogy:

Hétfőn kezdődik a soros elnökség

Ahogy arról korábban beszámoltunk2024 júliusától Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. A diplomáciai csúcsüzem, az aktív és a kontinens kiemelten fontos kérdéseire fókuszáló magyar elnökség munkája jelentős számú nemzetközi delegáció mozgását teszi szükségessé.

Annak érdekében, hogy ez ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet módosításával lehetővé válik,

HOGY A DELEGÁCIÓK KIJELÖLT JÁRMŰVEI AZ AUTÓBUSZ- ÉS TROLIBUSZFORGALOM, AZAZ A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ZAVARÁSA NÉLKÜL AZ AUTÓBUSZ-FORGALMI SÁVOKBAN KÖZLEKEDJENEK.

A Magyar Közlöny 2024. június 28-i számában megjelent jogszabály-módosítással a kormány lehetővé teszi, hogy más kiemelten fontos és külön e célból megjelölt esemény lebonyolítása során is lehetővé váljon a kijelölt járművek forgalmának elvezetése a buszsávon keresztül, elkerülve így a fővárosi forgalom további növelését. Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is az autóbuszoké és a trolibuszoké, a közösségi közlekedésnek itt elsőbbsége van – teszik hozzá.

Rovatok