Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktor lépése valódi segítség a háború befejezéséhez

2024. július 2., kedd 08:02

Az ukrán fővárosba érkezett kedden reggel Orbán Viktor, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-csatornáján azt írt, hogy „sok mindent megtettünk ezért a látogatásért. Fontos, hogy beszéljünk Európa jövőjéről, a biztonságról, a nemzetközi jogról és a békeformuláról.”

A Sztrana forrása viszont arról beszélt, hogy „Orbán ukrajnai látogatásának formális és valós oka is Magyarország hat hónapos uniós tanácsi elnöki megbízatása” – nyilatkozta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi oldalán a látogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy „ma arról fogunk tárgyalni, hogyan lehet közelebb hozni az igazságos és tartós békét”.

Köszönöm Magyarországnak, hogy részt vett a békecsúcson és támogatta annak záróközleményét. Ebben a formában végzett munkánk valóban segít a háború befejezésében

– írta bejegyzésében az ukrán elnök, aki megjegyezte, 12 éve először jár a magyar miniszterelnök Ukrajnában. A bejegyzéshez egy videót is közzétett, amelyben a beszélgetésük egy részlete is hallható. Orbán Viktor a felvételen, akárcsak a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében hangsúlyozza, hogy „a magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett”.

A felvételen jól látható, hogy Orbán Viktort többek között politikai igazgatója, Orbán Balázs, Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter, Bíró Marcell, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója és Íjgyártó István, a kijevi magyar nagykövet is elkísérte.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége, de Viktor Mikita Kárpátaljai kormányzó is Kijevben van, és egy tárgyalóasztalnál ül Orbánnal és Zelenszkijjel. Mint írta, „Kárpátalja regionális fejlesztésének kérdéséről, a nemzetközi együttműködésről és a régió megélhetését támogató infrastrukturális projektek végrehajtásáról a háborús területeken” – írta meg közösségi oldalán a kormányzó. Zelenszkij mellett még az ukrán külügyminiszter is helyet kapott a tárgyalóasztalnál.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij pedig megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a magyar sajtófőnök. Alább látható a magyar konvoj Kijev utcáján.

Magyarország július 1-jével vette át a soros elnökséget az Európai Unió élén, ezzel kapcsolatban a kormányfő az M1-nek adott interjújában elmondta, hogy már másnap – azaz kedden – lépéseket fog tenni az ukrajnai béke előmozdításának érdekében. Úgy tűnik, hogy ez egy látogatást jelent keleti szomszédainknál.

A The Guardian már hétfőn több forrásból is azt rebesgette, hogy az elnökség átvétele után a magyar miniszterelnök Ukrajnába látogathat – amely egyébként az első látogatása a háború kitörése óta, de azelőtt is egy évtizeddel, 2012-ben járt utoljára Ukrajnában Orbán. Bár Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó nem kívánta akkor még kommentelni a pletykákat, viszont más hírek szerint hétfőn azt nyilatkozta, hogy „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik változás az utolsó pillanatban”.

A találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon. Az elmúlt hetekben megállapodás született. Ezt sikerként fogják bejelenteni

– mondta egy magyar forrás. 

Azért is meglepetés a kormányfő látogatása, ugyanis egy magas rangú uniós diplomata nemrégiben így foglalta össze a magyar elnökség átvétele miatti nyugtalanságot: „Minden egyes kanyarban azt látjuk, hogy a magyarok akadályozzák Ukrajnát abban, hogy felvegye a harcot egy agresszorral szemben.”

Múlt héten az uniós kormányok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó 1,4 milliárd eurót (1,2 milliárd font) fegyverek és egyéb segélyek Ukrajnának történő szállítására használják fel, megkerülve a magyar vétót, amely oly gyakran akadályozta az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéseket. Válaszul Budapest azzal vádolta az EU-t, hogy „szégyentelenül” megszegte saját szabályait.

Érkeznek a reakciók

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete X-csatornáján reagált a találkozóra.

Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Haladás

– írta Pressman.

Az MSZP sajtóközleményben jelezte, hogy mit várnak az Orbán–Zelenszkij találkozótól:

A Kreml nem fűz elvárásokat Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásához – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ beszámolója szerint.

„Nem várunk semmit, és valószínűleg nem is a mi dolgunk, hogy kommentáljuk a kérdést” – mondta újságírók kérdésére válaszolva.

„Magyarország vette át [a Tanács] elnökségét az EU-ban, és nyilvánvalóan teljesítenie kell a kötelességeit. Ezért úgy gondolom, hogy ebben a konkrét esetben a hangsúly inkább [Orbán] brüsszeli érdekekkel kapcsolatos kötelezettségein lesz, mint Magyarország nemzeti érdekein” – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Peszkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „Orbánt olyan politikusként ismerik, aki tudja, hogyan kell elég keményen megvédeni országa érdekeit”.

(Borítókép: Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij 2024. június 27-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok