Index Vakbarát Hírportál

Hőhullám tombol Kaliforniában, tízezreket kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt

2024. július 5., péntek 19:27

Egy hőhullámnak köszönhetően tízezrek hagyhatják el otthonaikat Észak-Kaliforniában. A kirobbanó erdőtüzek miatt sokakat evakuáltak és törölték a július 4-ei tűzijátékokat.

A két nappal korábban kezdődött Thompson-erdőtűz miatt eddig közel 28 ezer embert evakuáltak – számolt be a BBC. Egyes területeken a hőmérséklet elérheti a 47 Celsius fokot. A hőhullám, mely a következő hét első feléig tart várhatóan, további erdőtüzeket eredményezhet.

Senki sem halt meg, miközben 74 épület vált a lángok martalékává, pedig közel kétezren küzdenek az oltással. Eddig legalább négy ember sérült meg, de sérülések ismeretlenek.

A Thompson-erdőtűztől délre másik lángtenger is menekülésre késztette a lakosságot, ahol már 800 hektáros terület égett le. Oroville-ben törölték a július 4-ei, függetlenség napi tűzijátékot. A helyi seriff elmondása szerint ez egy szörnyű szezon, és az utolsó dolog, amire szükségük van, hogy „valaki egy helyi standon tűzijátékot vásároljon és hülyeséget csináljon”.

Az erdőtűzszezon nemrég kezdődött Kaliforniában és általában októberig tart. A méretük és intenzitásuk egyre növekedett az elmúlt években. 1996 és 2021 között ötszörösére nőtt Kalifornia északi és középső részén a leégett terület aránya, ami a kutatók szerint a klímaváltozásnak köszönhető.

Amerikai szakemberek figyelmeztetnek, hogy az államban továbbra is forró, száraz és szeles idő várható, helyenként 43 fokot érte el a hőmérők higanyszála csütörtökön.  Emiatt a több napja tartó erdőtüzek miatt sokan még mindig nem térhettek vissza otthonaikba.

Rovatok