Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatással vádolják Semjén Zsolt budapesti orosz szövetségesét

2024. július 6., szombat 18:21

Hilarion metropolita kastélyt is vásárolt Budapest mellett, és alig néhány hét alatt megkapta a magyar állampolgárságot.

Március 11-én Andrej Kurajev ortodox teológus blogján megjelent egy jegyzet „Mentsük meg Hilarion metropolitát” címmel. 

Nagyon ajánlom a zsinatnak, hogy Hilariont hívják vissza Oroszországba. Bár Orbán a barátja, az ő mindenhatóságában sem szabad hinni. A bíróságok és a sajtó még Magyarországon is utána tud menni a történetnek. Ami hasonló ahhoz, ami miatt Gurij Szalimov püspöknek Párizsból egészen Magadánig kellett menekülnie. És ha ez a keserű történet hozzám eljutott, akkor másokhoz is el fog jutni

− írta Kurajev (Hilarion legalább kétszer személyesen találkozott Orbán Viktorral az utóbbi években, sajtóbeszámolók szerint leginkább a keresztényüldözésről tárgyaltak). 

A posztban Andrej Kurajev arra utalt, hogy egy esetleges szexbotrány bontakozhat ki Hilarion (világi nevén Grigorij Alfejev) körül. Gurij Szalimov az orosz ortodox egyház püspöke, akit 1999-ben a párizsi központú Korszun egyházmegye éléről zaklatási vádak után váltottak le, és a magadáni egyházmegyébe nevezték ki.

Kurajev posztja szinte észrevétlen maradt a nyilvánosság előtt. Három nappal később, március 14-én azonban az orosz állami RIA Novosztyi „a magyar ortodox egyházmegyében történt nagyszabású lopásról” közölt cikket, a hír végén egy atipikus szófordulattal: „A gyanúsított nevét a nyomozás érdekében nem hozzák nyilvánosságra, és emlékeztetünk arra, hogy a nagy értékre elkövetett lopás a magyar büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” − írja riportjában a Nobel-békedíjjal kitüntetett Dimitrij Muratov által alapított Novaja Gazeta Europe (arról, hogy az egyházmegyében lopás történhetett, utóbb mi is írtunk egy másik orosz beszámoló alapján).

Lopás helyett szexuális zaklatás van a háttérben? 

Ha valaki felkeresi a budapesti Szentháromság-plébánia honlapját, ahol Hilarion szolgál, észreveheti, hogy január elején eltűnt a hírfolyamból egy fiatalember, aki korábban szinte minden, liturgiáról készült fotón és közvetítésen jelen volt. Ő George Suzuki néven a magyar rendőrség körözési listáján szerepel lopás miatt (a honlapon azt írják, hogy körözését még január végén rendelték el). 

A lap elérte Suzukit, aki elmesélte nekik a történetét. Hilarion metropolitától is kaptak kommentárokat.

Suzuki szexuális zaklatással vádolta meg Hilarion metropolitát.

Hilarion azt állítja, hogy – ahogy ő nevezte – Georgij mögött „egy nő áll, aki az anyjának nevezi magát”, és aki megpróbálta megzsarolni a metropolitát, kártérítést követelve a fiának állítólag okozott erkölcsi kárért.

Hilarion metropolita egykor Kirill pátriárka − az orosz ortodox egyház vezetője, aki a magyar kormány nyomására került le az Európai Unió szankciós listájáról − jobbkeze és az orosz ortodox egyház második számú vezetője volt. 2009 óta a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának (gyakorlatilag az egyház külügyminisztériumának) elnöke, és a médiában gyakran emlegették Kirill lehetséges utódjaként. 2022 júniusában azonban minden magyarázat nélkül Magyarországra küldték, és kinevezték a budapesti és magyarországi metropolitai székbe, az Orosz Ortodox Egyház egyik legkisebb egyházmegyéjének élére. 

A média akkoriban ezt a rejtélyes lefokozást a metropolita „háborúellenes álláspontjával” hozta összefüggésbe, „az év bukásának” nevezve eltávolítását. Az orosz ortodox egyházban a zsinathoz közel álló források azt állítják, hogy Hilariont sokkolta ez a döntés, amelyről csak azután értesült, hogy a vonatkozó dokumentumokat már aláírták. A sajtóban szóba került az is, hogy Hilarion száműzetésének oka állítólag az lehetett, hogy a patriarchátus saját magas rangú képviselőt, a pátriárka bizalmasát akarta látni az Európai Unió területén. 

A tizennyolc éves Georgij Szuzuki – aki egy orosz–japán családból származó ortodox fiatalember – ekkor ajánlotta fel Hilarionnak, hogy személyes szolgálója lesz. A Novaja Gazeta szerint ő már korábban is levelezett Hilarionnal, és Georgij elmondása szerint támogatni akarta a pozícióját elvesztett vallási vezetőt, a metropolita tanítványa akart lenni. 

Hilarion beleegyezett, és meghívta Szuzukit, hogy dolgozzon a plébánián. A fiatalember 2022 októberében érkezett Budapestre.

Szuzuki elmondása szerint eleinte saját cellájában élt, és csak olyan ügyekben találkozott a metropolitával, amelyekre pozíciója kötelezte, de néhány hét múlva Hilarion azt javasolta, hogy költözzön be egy szobába az ő lakrészében, hogy segítsen a háztartásban. Ebbe Szuzuki beleegyezett. 

A történetet Suzuki a következőképpen mondta el a lapnak. Novemberben Hilarion elvitte Szuzukit egy franciaországi házba, amely szerinte a metropolita tulajdona. Ott a fiú megbetegedett, és több napig feküdt magas lázzal. Ekkor történt elmondása szerint az első fizikai kontaktus a metropolitával:

egy újabb lázrohama alatt Hilarion alsóneműre vetkőztette, és befeküdt az ágyába, állítólag azért, hogy felmelegítse a fiatalembert.

Szuzuki visszaemlékezése szerint ettől kezdve egyre több időt töltöttek együtt az ágyban. Eleinte Hilarion a betegsége miatt ment „ellenőrizni” a fiatalembert, majd amikor visszatértek Magyarországra, esténként látogatni kezdte, végül pedig rendszeresen együtt aludt vele. Azonban Szuzuki állítása szerint soha nem került sor köztük szexuális együttlétre.

Szuzuki szerint állandó lelki nyomás alatt volt, és 2023 szeptemberében, amikor megpróbálta kifejezni elégedetlenségét, fenyegetéseket kezdett kapni Hilariontól: a metropolita kijelentette, hogy ha elköltözik, a fiatalembernek gondjai lehetnek. Végül Szuzuki feltette a kérdést a metropolitának: „Mi lesz, ha elmegyek?”, és Hilarion válaszát hangfelvételen is rögzítette. A felvételen Hilarion azt mondja, hogy a férfi „rosszul fogja érezni magát”, és „semmi sem fog összejönni” neki.

Egy másik felvételen Hilarion megtiltja Szuzukinak, hogy lefekvés előtt pizsamát vegyen fel. Szuzuki azt mondja, hogy fázik, de Hilarion erre azt válaszolja: „Nem fázol”. A lap állítása szerint a hangfelvétel a szerkesztőség rendelkezésére áll. A lap azt is állítja, hogy videófelvételei vannak arról, hogy Hilarion alsónadrágban ül egy ágyon a szinte meztelen Szuzukival.

Hilarion a lapnak alaptalannak nevezte Suzuki szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait, és rágalmazási perrel fenyegette meg őket. 

Anélkül, hogy tagadná a Szuzuki által készített „illegális” felvételek hitelességét, a metropolita hangsúlyozza, hogy nem volt szexuális kapcsolata alárendeltjével.

Hogyan lett kastélya Hilarionnak Magyarországon

Szuzuki szerint Hilarion minden szabadidejét szórakozással tölti. Egyetlen formális kánoni korlátozás van: nem hiányozhat háromnál több vasárnap egymás után a plébániáról. Ezt a szabályt betartva a metropolita az elmondások szerint úgy tervezi meg jachtútjait és síparadicsomi kirándulásait, hogy a vasárnapi istentiszteletre időben visszaérjen Budapestre.

Együtt töltött idejük alatt Szuzuki telefonján bizonyítékokat gyűjtött a vallási vezető fényűző életéről. Például lefotózott egy szerződést egy 2360 négyzetméteres, Budapest külvárosában lévő ingatlan megvásárlásáról 2 150 000 euróért (840 millió forintért).

A szerződés szerint Hilarion kúriája 14 szobával, úszómedencével, edzőteremmel, borospincével és hat autó számára kialakított parkolóval rendelkezik. A szerződésben lévő alaprajzot a lap közölte cikkében. 

A Szuzuki által készített egyik felvételen Hilarion elmeséli, hogyan adta el értékes borgyűjteményét, hogy 15 ezer euróért (6 millió forintért) bútorokat vásároljon a házába.

Hilarion a lapnak nem tagadta, hogy ő a magyarországi birtok tulajdonosa. Azt állítja, hogy az ingatlan megvásárlását és életmódját „szerzői honoráriumokból” finanszírozta, amelyeket számos könyvéért és filmjéért kapott, és amelyek „fent vannak a Wikipédián”.

A vallási vezető ma már magyar állampolgár

Magyarországi száműzetése alatt Hilarion közvetítőként működött az orosz ortodox egyház és a Nyugat között, és találkozott a katolikus egyház legmagasabb rangú képviselőivel, köztük a pápáva is. A média 2023 júniusában még arról is írt, hogy Hilarion közvetített az ukrán foglyok Magyarországra történő átadásában.

Hilarion nem titkolja, hogy barátságot ápol Magyarország vezető tisztségviselőivel. Gyakori vendégek voltak a templomában, és a metropolitával töltött egy év alatt Szuzuki sok közös fényképet gyűjtött velük.

A lap közöl például egy képet, amelyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes látható Hilarionnal és Szuzukival. Semjén Zsolt az orosz ortodox egyház barátjaként pozicionálja magát. 2022-ben Kirill pátriárkától még a Dicsőség és Becsület Rendjének második fokozatát is megkapta. Sőt, maga Hilarion metropolita adta át neki a kitüntetést. 

A lap közöl egy fotót Hilarion magyar útleveléről, amelyen az állampolgárság oszlopban az szerepel, hogy „magyar”. Az okmányról készült fényképen látható, hogy a kiállítás dátuma mindössze három hónappal későbbi, mint Hilarion kinevezése Magyarországra.

Vagyis Hilarion az országba való belépést követő néhány héten belül megkapta az ország állampolgárságát. Ez példa nélküli precedens egy európai uniós ország esetében, ami csak a legfelsőbb tisztviselők közvetlen közreműködése esetén lehetséges − írja a lap. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok