Index Vakbarát Hírportál

Életre kelt a Hitchcock-horror: sirályok támadtak egy járókelőre a dalmáciai Splitben

2024. július 6., szombat 15:27

A fiatal nő már majdnem hazaért, amikor sirályok serege rohamozta meg lakóépülete közelében. Korábban nemigen akadt példa arra, hogy a dögevő madarak embert szemeljenek ki célpontnak.

A nő azt állítja: egyenesen rátámadtak. Attól tartott, hogy elveszíti látását, hadonászása, kétségbeesett sikoltozása és hangos segélykérése azonban nem riasztotta el a vérszomjas madarakat. Szerencséjére segélykiáltása mozgósította a járókelőket és a szomszédait, akiknek végül sikerült elhessegetniük a ragadózóként viselkedő sirályokat.

A nő a lépcsőházban talált menedéket, és végül könnyebb sérülésekkel megúszta a rajtaütést, aminek semmilyen előjele nem volt – jelentette a Slobodna Dalmacija.

Mindez a Split belvárosához közeli Plokite-lakótelepen történt, amit a helyiek szegénynegyednek csúfolnak. Arra már korábban felfigyeltek, hogy a környéken elszaporodtak a sirályok.

A spliti történet kísértetiesen emlékeztet Alfred Hitchcock emlékezetes, Madarak című, még 1963-ban bemutatott horrorjára, amelyben kezdetben ártalmatlannak tartott sirályok rohamozzák meg az embereket, majd hollók, varjak, sőt verebek is csatlakoznak hozzájuk.

Szakértők a dalmáciai sirálytámadást azzal magyarázzák, hogy kicsinyeiket féltették, és őket védelmezve repültek zuhanóbombázó módjára az emberekre.

A garázda madarak

A fiatal nő éjfél körül tért (volna) haza, amikor sirályok raja emelkedett a levegőbe, majd hangos cserregéssel, hegyes csőrükkel egyenesen rátámadtak.

Sikoltozni kezdtem. Attól féltem, kivájják a szemem!

– emlékezett vissza még mindig megrettenten a neve elhallgatását kérő nő. Futásnak eredt, miközben a járókelők megkísérelték elijeszteni a hirtelen haragra gerjedt sirályokat.

A megtámadott nő is úgy sejti, hogy az elszabadult madarak a fiókáikat védték, ő azonban – mint mondta – nem tanúsított ellenséges magatartást, egyszerűen bandukolt hazafelé, ügyet sem vetve a madarakra.

A történtek olyan mély nyomot hagytak benne, hogy napokig nem merészkedett ki lakásából, és később is csak esernyő oltalmában ment ki az utcára.

A repülő patkány

A kis sirályok nemrég keltek ki, most tanulnak önállóan repülni. Ez azonban kezdetben inkább bizonytalan légi tántorgásra emlékeztet. A szülők a környező épületek tetejéről figyelik az utódokat.

Lehet, hogy izgatottabbak, ha ember közelít csemetéikhez, de általában véve veszélytelenek

– állítja egy ornitológus.

A megtámadott nő esete azonban arra utal, hogy a sirályokkal – amelyek az utóbbi években fékezhetetlenül elszaporodtak – csínján kell bánni.

Eddig csak azzal okoztak bosszúságot, hogy szinte égető ürülékükkel nehezen lemosható nyomot hagytak a kocsik szélvédőjén, eledel után kutatva szétszórták a kukák tartalmát, és lerágott csontokat hagytak maguk után a tetőkön.

A repülő patkánynak is nevezett termetes madár azonban ennél nagyobb szörnyűségekre is képes.

A következő, rövid videót csak nagyon erős idegzetűek nézzék végig.

A jelenetet egy római járdán örökítették meg, ahol egy sirály – óriáskígyó módjára – egészben nyelt le egy patkányt.

Hasonlóra – a spliti szegénynegyed lakói szerint – ott is volt példa.

Ennél bosszantóbbnak tartják a szinte folyamatosan kelepelő madarak zaját, amelyek virradat előtt ébrednek, és attól kezdve nem hagyják nyugton a lakókat sem.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Artem Priakhin / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok