Index Vakbarát Hírportál

Meghozta első határozatát az új brit kormányfő: törlik a migrációt érintő tervet

2024. július 6., szombat 17:42

Miután az Egyesült Királyságban a Munkáspárt történelmi vereséget mért a konzervatívokra, és kormányt alapított, Keir Starmer miniszterelnök meg is hozta első határozatát, melynek értelmében az Egyesült Királyság és Ruanda között kötött áttelepítési terv „kimúlt, és el is temették, még mielőtt elkezdődött volna”. Az új kormányfő szerint nem volt elrettentő ereje, így értelme sem.

Az újonnan megalakult munkáspárti brit kormány nem kívánja végrehajtani a Egyesült Királyságba illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programját – közölte szombaton Sir Keir Starmer brit miniszterelnök, írta meg az MTI.

Az előző, konzervatív párti kormány 2022 tavaszán kötött államközi szerződést Ruandával arról, hogy a brit határokat illegálisan átlépő, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a közép-afrikai ország befogadja. A jogi és parlamenti csatározások miatt azonban az áttelepítési program nem indult el, és a Konzervatív Párt vereséget szenvedett a csütörtökön tartott parlamenti választásokon a Munkáspárttól, Rishi Sunak pedig egyből le is mondott, és elismerte Starmer győzelmét.

Szombaton, a Downing Streeten tartott első miniszterelnöki sajtóértekezletén Starmer úgy fogalmazott, hogy a ruandai áttelepítési terv

kimúlt, és el is temették, még mielőtt elkezdődött volna.

A munkáspárti brit kormányfő szerint a ruandai program a konzervatív kormány érvelésével ellentétben soha nem gyakorolt elrettentő hatást az embercsempészekre és a La Manche csatornán Anglia felé induló menedékkérőkre, sőt szinte ellenkező hatással járt, hiszen mindenki tudta, beleértve az embercsempészeket is, hogy „egy százaléknál is kevesebb volt az esély” a Egyesült Királyságba illegálisan érkezők ruandai áttelepítésére.

Esély inkább arra volt, hogy az így Angliába érkezők ügye soha nem kerül a hatóságok elé ügyintézésre, és az országba illegálisan belépők fizetett szálláshelyeken nagyon-nagyon sokáig itt is maradnak

– fogalmazott a brit miniszterelnök. Starmer szerint ezt jelezte az is, hogy az idei év első felében időarányos rekordot ért el az illegális határátlépések száma az Egyesült Királyságban. Hozzátette, hogy nem kíván „ilyen szemfényvesztésekkel foglalkozni”.

Más szelek fújnak

A Munkáspárt már a választások előtt ismertetett cselekvési programjában is közölte, hogy kormányra kerülése esetén törli a ruandai áttelepítési programot, és ehelyett a terrorellenes törvény alapján alkalmazható módszerekkel kívánja megakadályozni, hogy az embercsempészek útnak indíthassák az európai kontinensről a határsértőket szállító csónakokat.

Starmer a szombati sajtóértekezleten nem tért ki a ruandai terv törlésének technikai részleteire. A választási kampány idején azonban többször is kijelentette, hogy

a munkáspárti kormány már első munkanapján leállítaná az áttelepítési programot, és az erre szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítaná.

A testület a Labour tervei alapján több száz magasan képzett szakértőt toborozna a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA), a határrendészet, az angol-walesi főügyészség és a belső elhárítás (MI5) állományából.

Arról, hogy mi vezethetett a Konzervatív Párt ekkora mértékű vereségéhez, és hogy milyen változások léphetnek életbe a Munkáspárt hatalomra kerülése után, ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben. 

Rovatok