Index Vakbarát Hírportál

Ismert politikus nevét kapja Milánó legnagyobb repülőtere

2024. július 6., szombat 20:48 | aznap frissítve

Matteo Salvini, olasz közlekedési miniszter pénteken jelentette be, hogy hamarosan Silvio Berlusconi nevét viselheti a Milánó-Malpensa repülőtér. A volt olasz miniszterelnök milánói születésű volt, emellett az ország egyik legsikeresebb politikusaként tartják számon.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök után nevezik át Milánó legnagyobb repülőterét, a Malpensát – írja a Reuters.

A döntést Matteo Salvini olasz közlekedési miniszter jelentette be pénteken egy dél-olaszországi konferencián. 

A jobboldali Liga párt vezetője elmondta, hogy az olasz polgári légi közlekedési hatóság jóváhagyta Lombardia régió kérelmét, miszerint a volt olasz kormányfő tiszteletére nevezzék át a Malpensa repülőteret.

„Silvio barátom emlékére, aki egy nagyszerű üzletember, egy nagyszerű milánói polgár és egy nagyszerű olasz volt” – tette közzé Salvini az X közösségi médiaplatformon.

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb olasz politikusa

Több mint egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban 86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi, a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Silvio Berlusconi a milánói San Raffaele Kórházban hunyt el. Az olasz politikus leukémiás volt. 

Az angolul és franciául is kiválóan kommunikáló Berlusconi 57 évesen lépett a politikai színtérre. Ő lett a jobboldali Forza Italia! párt vezetője, amely az ország szabadpiacát, valamint a szabadságon és az igazságosságon alapuló társadalmi egyenlőséget kívánta elérni. 

Ennek eredményeként Silvio Berlusconinak egy különleges rekordot sikerült elérnie a nyugati demokráciák történetében. Pártja alig 60 nappal az alapítása után, 1994-ben az olaszországi parlamenti választások győztese lett. Politikai elemzők abban látták a sikerét, hogy a három, saját tulajdonában álló televíziócsatorna gyorsan és hatékonyan állt a párt szolgálatába. Kormánya azonban szövetségesei árulása miatt hamar megbukott.

Rovatok