Index Vakbarát Hírportál

Ismét figyelmeztették Orbán Viktort: nem tárgyalhat az EU nevében

2024. július 6., szombat 21:57

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy közleményt adott ki arról, hogy Orbán Viktor (Magyarország soros elnöksége ellenére) nem az Európai Uniót képviselte a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) tanácskozásán.

Cikkünk frissült!

Orbán Viktor (Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt) szombaton vett részt a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójának, ahol többek közt az üzbég elnökkel is tárgyalt.

Josep Borrell a jelek szerint fontosnak látta leszögezni, hogy a miniszterelnök csakis Magyarországot képviseli az eseményen. A főképviselő ugyanis kiadott egy közleményt, amelyben azt írta:

Orbán Viktor miniszterelnök részvétele a Türk Államok Szervezetének július 5–6-i, susai informális csúcstalálkozóján kizárólag Magyarország és e szervezet kétoldalú kapcsolatainak keretében történt.

„Magyarország jelenleg a Tanács soros elnökségét 2024. december 31-ig betöltő uniós tagállam. Ez nem jár az unió külső képviseletével, amely állam- és kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata. Magyarország nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a Török Államok Szervezetével való kapcsolatok fejlesztésére” – írta Borrell.

Sorjázó figyelmeztetések 

A közlemény abból a szempontból lehet meglepő, hogy Orbán Viktor (tudomásunk szerint) sehol és semmilyen formában nem mondta azt, hogy az Európai Uniót képviselné a látogatáson. Pár nappal ezelőtt ugyanakkor hasonló figyelmeztetést adott ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is Orbán moszkvai útjával kapcsolatban. Utána – többek közt – az Európai Külügyi Szolgálat is fontosnak látta leszögezni, hogy Orbán nem az EU képviseletében jár Oroszországban, és ugyanígy tett Josep Borrell is személyesen.

Orbán egyébként (már Charles Michel posztja után, de még Borrell nyilatkozata előtt) már közölte, hogy nem az EU-t képviseli az ukrajnai békéről szóló tárgyalásokon. 

soros elnökség nem jogosít fel arra, hogy bárkinek a nevében tárgyaljunk. Nekem ezért nem is kell mandátum, én csak azt teszem, hogy elmegyek olyan helyekre, ahol olyan háború van, amely Magyarországra hatással lehet, és kérdéseket teszek fel

fogalmazott péntek reggel a Kossuth rádióban, akkor még a kijevi látogatására utalva. 

Ugyanakkor (mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmet) e mondatok ellenére később Orbán Viktor Facebook-oldalán a moszkvai útról közzétett felvételeken rendre szerepelt a magyar soros elnökségre utaló „HU24EU” logó, ami viszont azt a látszatot kelthette, hogy az EU képviseletében (is) van Moszkvában.

„Bürokratikus nonszensz” – avagy ez lehet a háttérben? 

A kérdésre, hogy miért adta ki Josep Borrell mégis ezt a közleményt, talán még a pénteki fejleményekben lehet a válasz. Orbán Viktor ugyanis nem hagyta szó nélkül Borrell szavait a moszkvai látogatással kapcsolatban, és az X-en egy elég csípős válasszal söpörte félre azt a figyelmeztetést, hogy nem tárgyalhat az EU képviseletében.

Pontosan ez az a brüsszeli bürokratikus nonszensz, amely semmilyen eredményre sem vezetett az orosz–ukrán háborúban a békéhez vezető út megtalálásában. Ha véget akarunk vetni a háborúnak, akkor politikai megközelítésre van szükségünk a bürokratikus helyett

– írta a kormányfő. 

Egy ciprusi ügyben is tiltakozását fejezte ki a főképviselő 

Josep Borrell a szombati, Orbánt figyelmeztető közleménye végén még arra is kitért a találkozóval kapcsolatban: „Az Európai Unió elutasítja a Türk Államok Szervezetének azon kísérletét, hogy a ciprusi török szakadár entitást, a nemzetközileg el nem ismert »Észak-ciprusi Török Köztársaságot« a Türk Államok Szervezetének megfigyelőjeként legitimálja.

Ez a döntés, amely a szervezet tagjainak ratifikációjára vár, sajnálatos, és ellentmond annak, hogy a szervezet több tagja határozottan kiállt a területi integritás elve és az ENSZ Alapokmánya mellett

– szögezte le Borrell, hozzáfűzve: „Az EU többször is világossá tette, többek között a legmagasabb politikai szinten is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban az EU csak a Ciprusi Köztársaságot ismeri el a nemzetközi jog alanyaként.”

Rovatok