Index Vakbarát Hírportál

Először szólalt fel nyilvánosan Robert Fico a merénylet óta, azonnal Orbán Viktort dicsérte

2024. július 6., szombat 09:12

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Szent Cirill és Metód szláv apostolok tiszteletére a dévényi várban rendezett pénteki ünnepélyes rendezvényen jelent meg először a nyilvánosság előtt a május 15-i merénylet óta. Beszédében szót ejtett az orosz–ukrán háborúról, Orbán Viktor miniszterelnökről és a liberalizmusról is.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az ellene végrehajtott májusi merényletkísérlet óta a Cirill és Metód napi állami ünnepségen jelent meg először a nyilvánosság előtt – írja a Napunk.

A szlovák kormányfő elmondta, hogy szerinte gátat kell építeni a progresszivizmus ellen, ami vélekedése szerint olyan, mint a rák, valamint bírálta a liberális médiát, amely szerinte bagatellizálta Cirill és Metód örökségét. Azt is kijelentette, nem akarja, hogy Szlovákia azon országok közé tartozzon, amelyek karikatúrát csinálnak a nyugati civilizációból.

Ha továbbra is konfrontálódni fogunk ezekkel az ideológiákkal, amelyek »méregként terjednek«, a kormánynak meg kell találnia a módját, hogy módosítsák az alkotmányt annak érdekében, hogy még erősebb gátat szabjanak a progresszív ideológiáknak

– hangoztatta.

Ezután kitért az orosz–ukrán háborúra, és kijelentette, hogy „nem lehet elegendő békekezdeményezés annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrajnai háború elmérgesedését, és egy jóval szélesebb katonai konfliktussá terebélyesedését”. Mint mondta,

„csodálattal adózik” Orbán Viktornak,

amiért Kijevbe és Moszkvába is elutazott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozzon. Hozzátette, hogy ha egészséges lenne, csatlakozott volna hozzá, utalva ezzel a magyar kormányfő moszkvai útjára.

Kijev után Moszkva

Orbán Viktor július 2-án utazott Kijevbe, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon a békéről. Mindezt csupán egy nappal azután, hogy átvette az EU soros elnökségét. A találkozón határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte a magyar kormányfő Volodimir Zelenszkijtől, továbbá a vezetők az ukrajnai magyar kisebbségről, a Magyarországon élő ukránokról és egy közös megállapodásról is beszélgettek.

Orbán Viktor kijevi látogatását követően Moszkvába is elutazott, hogy – elmondása szerint – tárgyaljon az ukrajnai háború rendezéséről. A látogatás azonban nyugati körökben többek nemtetszését váltotta ki. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába, és nem a szövetséget képviseli.

Az ukrán külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül Orbán Viktor moszkvai utazását. A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az utazásról szóló döntést a magyar fél Ukrajna beleegyezése és koordinálása nélkül hozta meg.

Rovatok