Index Vakbarát Hírportál

Jöhet Orbán Viktor újabb meglepetése, ismét elutazhatott a miniszterelnök

2024. július 7., vasárnap 19:08 | három hónapja frissítve

Orbán Viktor gépe vasárnap ismét elindult keleti irányba. Hivatalos bejelentés még nincs arról, hogy hova utazik a kormányfő (amennyiben tényleg a repülőn ül), de egy lehetséges célpont már felvetődött a sajtóban.

Mint korábban írtuk, Orbán Viktor egy videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért a jövő hétre.

Elképzelhető, hogy a miniszterelnök e találkozók egyikére indult el, 

ugyanis vasárnap délután felszállt a gépe.

A kelet felé tartó gépre először a közösségi médiában hívták fel a figyelmet, a repüléskövető oldalak adataira hivatkozva. A FlightAware adatai szerint a kormányfő által is használt, HUAF592 jelű Dassault Falcon 7X 15.42-kor szállt fel Budapestről. A gép ezután keleti irányba indult, áthaladt Lengyelországon, Belaruszon és Oroszországon is (utóbbi országban egy jó időre eltűnt a radarról). 

Ha hinni lehet az oldal adatainak, akkor 19 óra körül a gép egy kicsit furcsa útvonalon haladt, ugyanis az eredeti keleti irány helyet tett egy kis északnyugati kitérőt a kazah–orosz határ közelében, majd ismét keletre fordult (így továbbra is Oroszország fölött maradt). 

Nem ez volt azonban az egyetlen érdekesség, ugyanis egy másik repüléskövető oldal adatai szerint a repülőgép Oroszországban, Szmolenszk városa mellett is körözött egy ideig (ehhez hasonlóan szoktak eljárni egyébként légi utántöltésnél is). 

Kína lehet a cél?

Azzal kapcsolatban, hogy hova utazhat a kormányfő, a 444 osztott meg egy értesülést. Ők azt írták:

Orbán Viktor információik szerint Kínába megy, és hétfő hajnalban landolhat is. 

Ezzel kapcsolatban megkérdezték a kormány több képviselőjét is, de nem kaptak választ.

Emlékezetes, hogy hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter Budapestre jött volna, de ezt a találkozót a magyar fél a hétvégén váratlanul lemondta.

Nem mellékes az sem, hogy Orbán Viktor a hét utolsó napján egy szokatlan, extra kormányülést is tartott.  De beszédes volt Szijjártó Péter vasárnapi nyilatkozata is, amely arról szólt, hogy „csatolják be a biztonsági öveket”.

Közelít Kínához a gép, de hivatalos megerősítés még mindig nincs 

Frissítés: a FlightAware oldalán vasárnap este 21.20-kor már azt lehet látni, hogy a repülőgép a mongol-orosz határtól északra halad kelet felé, a jeladója most zavartalanul működik. Az útvonal alapján elképzelhető, hogy Pekingben fog landolni.

A kormányzat részéről azonban továbbra sem érkezett megerősítés azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor valóban Kínába utazott volna.

Ha a gépen ül, akkor ez lehet Orbán Viktor negyedik útja azóta, hogy a hét elején Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét. A miniszterelnök két legutóbbi  (moszkvai és azerbajdzsáni) útján többen is figyelmeztették őt, hogy nem járhat el az EU képviseletében. 

Frissítés 2.0: 23 óra előtt nem sokkal már Mongóliában járt a gép, közelítve a kínai határhoz. 

Földet ért a gép – de rajta volt-e Orbán Viktor? 

Frissítés 3.0: a FlightAware-en Mongólia felett leállt a követés, viszont egy másik oldalon, az ADS-B Exchange-nál az látszik, hogy a gépe hajnali fél 1 körül landolt Pekingben. 

Arról továbbra sincs hivatalos infó, hogy Orbán Viktor a gépen volt-e. 

Ráadásul a repüléskövető oldalak szerint a délutáni órákban volt egy másik honvédségi gép is, amely Brüsszelbe ment Budapestről.

A FlightAware szerint ez a HUAF272-es jelzésű repülő volt, amely a kecskeméti légibázisról szállt fel és ment Brüsszelbe még délután. 

Mindez azért érdekes infó, mert hétfőre várható a Fidesz új uniós pártcsaládjánakzászlóbontása is  – aminél szintén lehetne arra számítani, hogy Orbán Viktor jelenlétében mehet végbe. A Kínába tartó gép észlelése és 444 értesülése előtt volt olyan feltevés is, miszerint ezen utazhat a miniszterelnök. 

Eldőlt, Pekingben van 

Frissítés 4.0: Orbán Viktor nemrég bejelentkezett az X-oldalán Kínából, és azt írta: „Békemisszió 3.0”.

Nem sokkal később a Facebook oldalán is megjelent egy poszt, ahol úgy fogalmazott:

Kijev és Moszkva után megérkeztünk Pekingbe, a békemisszió harmadik állomására.

Rovatok