Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron nem fogadta el a francia miniszterelnök lemondását

2024. július 8., hétfő 16:46

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn nem fogadta el miniszterelnökének, Gabriel Attalnak a lemondását. Arra kérte, hogy a folyó ügyek irányításával biztosítsa az ország stabilitását az előrehozott nemzetgyűlési választásokat követően, amelyek előző napi második fordulójában az Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen, de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet a parlament alsóházában.

Gabriel Attalt hétfő délelőtt fogadta az államfő, hogy a köztársasági szokásjognak megfelelően a miniszterelnök felajánlja a lemondását. Emmanuel Macron viszont azt kérte tőle, hogy egyelőre maradjon a hivatalában – jelezte a megbeszélést követően az elnöki hivatal, utalva arra, hogy kevesebb mint három hét múlva kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban.

A választások hivatalos végeredménye szerint

Mint ismert, július 7-én, egy héttel az első forduló után tartották Franciaországban az előrehozott parlamenti választás második fordulóját

Ez vezetett a lemondáshoz

Az első fordulót magabiztosan a Marine Le Pen fémjelezte, Jordan Bardella által vezetett Nemzeti Tömörülés (RN) nyerte, amely az összes szavazat 33 százalékát szerezte, az 577 egyéni körzetből közel 300-ban az élen végezve. Azonban a francia választási rendszerben az első fordulóban csak az a jelölt szerez mandátumot, akire a szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazat érkezett, így mindössze 76 jelölt szerzett parlamenti helyet az első forduló után.

Ráadásul a francia választási rendszer szerint a második fordulóba nem kizárólag a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut tovább, hanem minden olyan jelölt, aki 12,5 százalék felett teljesített, így több mint 300 körzetben hármas verseny alakult ki a második fordulóban.

Ez alapvetően Le Penéknek segített volna, azonban az Emmanuel Macron francia elnököt támogató centrista-liberális Ensemble! (jelentése: Együtt) pártszövetség, illetve a szélsőbaloldaltól a kommunistákon át a zöldeken keresztül a szocdemekig terjedő Új Népfront (NFP) jelöltjei a június 30-i első forduló után összesen 221 helyen léptek vissza egymás javára, hogy így állítsák meg a Le Pen-isták többségbe kerülését.

A baloldal és a centristák ilyen fajta együttműködése pedig bevált, hiszen Le Penék nemhogy többséget nem szereztek, de mindössze a harmadik helyet tudták megszerezni – igaz, a párt történetében még továbbra is ez a legjobb eredményük, és csakúgy, mint a nemrégiben rendezett nagy-britanniai választásokon, a jövőben Franciaországban is a politikai centrum további jobbratolódása várható Le Penék megerősödésének következtében.

Már az exit poll nyilvánosságra hozatala után biztossá vált, hogy az Ensemble! nem fogja megnyerni a választásokat, így Franciaország történetének legfiatalabb miniszterelnöke, Gabriel Attal már az éjszaka elmondta, hogy követve az ötödik köztársaság hagyományait, vesztes miniszterelnökként hétfőn benyújtja lemondását az Élysée-palotának. A francia választásokról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen

Rovatok