Index Vakbarát Hírportál

Először mehettek be riporterek Rafahba, letaglózó tapasztalatokról számoltak be

2024. július 8., hétfő 08:58

Elsőként engedték be a nemzetközi riporterek közül a CNN stábját a Gázai övezeti Rafahba. A helyszínen készített riportból kiderül, hogy a település szinte a földdé vált egyenlővé, mely a háború kezdetekor a palesztinok utolsó mentsvára volt.

Sűrű homok- és piszokfelhők töltötte be a levegőt, amikor a CNN Hummer-konvoja Rafahba érkezett. Ez volt az első alkalom, hogy nemzetközi riportereket beengednek a városba, mióta az izraeli hadsereg két hónappal ezelőtt szárazföldi támadást indított a város ellen.

Rafahnak, Gáza legdélebbi városának az a része, amely a háború elején több mint egymillió palesztin utolsó menedéke volt, mára felismerhetetlenné vált. Rafah déli részén a pusztítás majdnem ugyanúgy néz ki, mint amit Gáza északi részén, Gáza központjában és Khan Younisban látott legutóbb az izraeli hadsereggel Gázába tett utazások alkalmával a tudósító. Néhány házat a földdel tettek egyenlővé, más épületeket pedig lebombáztak.

 

Azért látszik ekkora a pusztítás, mert vagy a házakban, vagy az alagutakban csapdák voltak, az épületek széthullottak, vagy pedig a Hamász tüzelt azokból az épületekből, és nem volt más lehetőségünk, mint hogy gondoskodjunk az erőink biztonságáról

–  mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezető szóvivője, majd leszögezte, hogy Rafah más részei nincsenek ennyire rossz állapotban.

A CNN azonban nem tudta függetlenül ellenőrizni állításait: Izrael ugyanis megtiltotta a külföldi újságíróknak, hogy önállóan lépjenek be Gázába, és az egyetlen lehetőségük az izraeli hadseregbe való beágyazás. És Rafahnak ebbe a lepusztult részébe vitték be őket.

Az izraeli hadsereg nem azért hozott ide minket, hogy lássuk a pusztítást, hanem hogy beszéljünk arról, hogy miért indítottak itt egyáltalán offenzívát, mit mondanak, mit fedeztek fel és mit értek el

– számolt be a CNN tudósítója.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a Philadelphi-folyosót – ami egy keskeny földsáv a Gázai övezet és Egyiptom között – használta arra, hogy fegyvereket csempésszen be Egyiptomból, majd mélyebben a Gázai övezet többi részébe.

Hagari szerint néhány alagút Egyiptom felé húzódik, de még nem tudja véglegesen megmondani, hogy ezek működőképesek voltak-e, és arra használták-e őket, hogy fegyvereket csempésszenek Gázába. Egyiptom tagadta, hogy a területére Gázából alagutak nyúlnának.

Gondosan vizsgáljuk ezeket az alagutakat, és meggyőződünk arról, hogy melyek voltak működőképesek, és melyek nem működnek már, mert talán – egyiptomi részről – leállították őket

– mondta Daniel Hagari, aki nem árulta el, hogy az izraeli erőknek mennyi ideig „tartják” a folyosót, de azt mondta, hogy ez hetek vagy hónapok is lehetnek.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az izraeli erők több mint 900 Hamász-harcost öltek meg Rafahban, és közel állnak a Hamász rafahi brigádjának legyőzéséhez.

Rovatok