Index Vakbarát Hírportál

Izrael soha nem látott mértékű támadást intézett Gáza ellen

2024. július 8., hétfő 20:57

Tankok vonultak Gáza városába, több városrészt soha nem látott mértékben bombáznak az izraeliek – a palesztinoknak lassan nincs hova menniük.

A gázai palesztinok azt állítják, hogy az egyik legintenzívebb izraeli bombázást élték át azóta, hogy Izrael háborút indított a Hamász ellen a terroristaszervezet példátlan, október 7-i támadása után. A Hamász elleni háborúban egyre fogy a palesztinok területe, a BBC beszámolói szerint izraeli tankok kezdik körbevenni a városközpontot.

A Gázai Civil Vészhelyzeti Szolgálat szerint több áldozata is van a támadásnak, azonban egyelőre nem tudnak pontos számot a város nyugati és keleti részén kibontakozó harcok miatt. Az Al-Ahli Baptista kórházat a beszámolók szerint kiürítették, az ott ápoltakat az indonéz kórházba szállították – amely Gáza egyik utolsó működő egészségügyi központja.

A város elleni offenzíva indulása előtt az IDF több gázai környéknek evakuációs parancsokat adott, azonban olyan területek is bombáztak, amelyek nem kaptak figyelmeztetést.

A bent rekedt civileknek lassan nincs hová mennie, „Mögöttük az ellenség, előttük a tenger” – mondta egy helyi.

Palesztin tisztviselők elárulták, hogy a Hamász és Izrael közötti közvetett tűzszüneti tárgyalások a következő 48 órában indulhatnak újra. Egy Izrael, Egyesült Államok és Egyiptom közötti előzetes találkozó után a két fél Katar és Egyiptom mediálásával beszél majd Dohában. A Hamász azt a feltételt szabta, hogy

az izraeli erőknek vissza kell vonulniuk a rafahi átkelőtől, ami Egyiptomba vezet, valamint a Philadelphi-folyosóból.

Ezzel együtt Izrael megvétózta az iszlamista terrorszervezet követelését, hogy engedjenek szabadon száz Palesztin Iszlám Dzsihád- és Fatah–tagot. Azt a kérést már maga a Hamász engedte el, hogy végleges tűzszünetet kössenek a zsidó állammal. Bár a tárgyalások a harcok végének kezdetét jelenthetik, az izraeli miniszterelnök, Bejamin Netanjahu vasárnapi kijelentése szerint „a háború célja a Hamász eltörlése.”

Rovatok