Index Vakbarát Hírportál

Több mint másfél millió euróért keltek el a pisztolyok, amikkel Napóleon öngyilkos akart lenni

2024. július 8., hétfő 07:55

Egy aukción 1,69 millió euróért adták el Bonaparte Napóleon francia császár két pisztolyát, amelyekkel egykor öngyilkos akart lenni. A Louis-Marin Gosset párizsi fegyvergyártó által készített fegyverek ára 1,2 és 1,5 millió euró között volt.

Két pisztolyt, amelyet Bonaparte Napóleon egykor öngyilkosságra akart használni, vasárnap 1,69 millió euróért adtak el Franciaországban – írja a The Guardian.

A Párizstól délre fekvő Fontainebleau-ban tartott árverésen a finoman díszített tárgyak vevőjének kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Az aukciósház szakértője, Jean-Pierre Osenat elmondta, hogy Napóleon állítólag a francia hadjárat leverése után próbálta volna használni a pisztolyokat, de a nagybirtokos eltávolította a puskaport, így a francia uralkodó inkább mérget próbált használni, de kihányta és életben maradt, később pedig odaadta a pisztolyokat a földesurának, hogy megköszönje neki a hűségét.

Lemondását követően Napóleon száműzetésbe vonult az Olaszország partjainál fekvő Elba szigetére, de nem sokkal később visszatért Franciaországba. 1815-ben a britek legyőzték a waterlooi csatában, hat évvel később pedig száműzetésben halt meg Szent Ilona szigetén.

Napóleon emléktárgyai rendkívül keresettek a gyűjtők körében. Híres fekete bicorne kalapja 1,9 millió euróért kelt el.

A francia kulturális minisztérium a fegyverek eladása előtt a kormány hivatalos lapjában szombaton közzétett határozatában a tárgyakat nemzeti kincsnek minősítette, és kiviteli tilalmat rendelt el rájuk. A kiviteli tilalomról szóló tanúsítvány kiállításával egy 30 hónapos időszak nyílik meg, amely alatt a francia kormány vételi ajánlatot tehet az ismeretlen új tulajdonosnak, akinek joga van visszautasítani azt.

Rovatok