Index Vakbarát Hírportál

Szabad Európa: Az EU nagykövetei fontolgatják, hogy elvegyék Magyarország soros elnökségét

2024. július 8., hétfő 16:08

Orbán Viktor „békemissziója” nagyon sok uniós ország vezetőjénél kiverte a biztosítékot, sokak szerint a soros elnökség nem erről szól, Orbán átlépte a hatáskörét, és mindenki igyekszik leszögezni, hogy ezeken a látogatásokon Orbán maximum Magyarország képviseli, de semmiképpen nem az EU-t. Most viszont felröppentek olyan hírek is, miszerint akár el is vehetik a soros elnökség tisztségét Magyarországtól – amire még nemigen volt példa korábban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amint átvette az Európai Tanács soros elnökségének vándortisztségét, egyből útra is kelt, és egy sajátos, senki által nem támogatott és felhatalmazott „békemisszót” folytat az orosz–ukrán konfliktus leállításának érdekében. Első útja már az elnökség másnapján Kijevbe vezetett, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést órákon keresztül. Pár nappal később már Moszkvába vette az irányt a magyar elnöki különgép, és a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel cserélt eszmét Orbán, hogy meghallgassa mindkét háborús fél véleményét a békéről, a tűzszünetről, a veszteségekről és a háború utáni jövőképükről. 

A misszió pedig nem áll meg, ugyanis Moszkva után Pekingbe repült a magyar miniszterelnök, és ismét Hszi Csing-pin elnökkel találkozott – noha alig két hónapja járt Budapesten a kínai vezető –, ám ez kisebb részben a háborúról, inkább a magyar–kínai gazdasági érdekek egyeztetéséről és a beruházásairól szólt. Orbán pedig nem áll meg, már útra is kelt Washingtonba, ahol ahol július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagállamok állam- és kormányfői. A magyar miniszterelnök ezután egy ötödik utat is kilátásba helyezett az EU vezetőihez, ugyanis ők lennének az ötödik és egyben utolsó állomása a békemissziónak. A kérdés, hogy a soros elnökség élén eljut-e még oda Orbán Viktor.

Ugyanis hétfő délután Rikard Jozwiak, a Szabad Európa külföldi tudósítója X-oldalán megszellőztetett egy információt, mely szerint az EU nagykövetei azt fontolgatják, hogy elveszik Magyarországtól a soros elnökség státuszát.

Az uniós nagykövetek szerdán Magyarországról és Orbán Viktor legutóbbi útjairól, nevezetesen a Oroszországban tett látogatásáról tárgyalnak. Nem valószínű, hogy ez megtörténik, de ahogy valaki fogalmazott, »ismét elővették az elnökség elvételének aktáit«

– írta Jozwiak.

Az unió többször figyelmeztetett

Nem ez az első eset egyébként, hogy fontolóra veszik – pontosabban az „asztalra teszik” – ezeket az aktákat, hiszen Magyarország és Orbán Viktor renoméja nem áll éppen a legfényesebben az uniós tagországok körében. A 7-es cikkely szerinti eljárás folytatását már többször is felvetették az uniós vezetők, hiszen elegük lett abból, hogy Orbán mindent megvétózott, amit csak lehetséges volt az utóbbi időben. Az eljárás folytatása pedig azzal járna, hogy Magyarország szavazati jogát megvonnák, a befagyasztott uniós források pedig továbbra sem kerülnének át a magyar számlákra, amíg a jogállamisági aggályok fennállnak az Európai Bizottság részéről.

Belgium már a soros magyar elnökség előtt kétségbe vonta, hogy Budapest képes ellátni a tisztséggel járó feladatokat, illetve több alternatív lehetőséget is megpendítettek arra nézvést, hogy hogyan vonhatnák meg Magyarország vétójogait – különösen az Ukrajnát támogató döntésekben.

Ám visszatérve a békemisszióhoz, miközben Moszkva úgy véli, hogy Orbán Viktor a „legjobb közvetítő a nagyhatalmak között” – ráadásul lassan az egyetlen európai vezető, akivel minden fél szóba áll még –, az EU vezetői már nem látják ennyire fényesen a magyar kormányfő magánakcióját. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonnal leszögezte, hogy Orbán nem az unió nevében jár el, hiszen erre nincsen semmi felhatalmazása.

Az EU rotációs elven betöltött elnökségének nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatot létesítsen Oroszországgal. Az Európai Tanács [álláspontja] világos: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem történhet Ukrajna nélkül

– mondta Michel, míg több EU-s ország vezetője szerint a magyar kormányfő átlépte a hatáskörét. Donald Tusk lengyel miniszterelnök ugyancsak értetlenkedve konstatálta Orbán moszkvai útját, hangsúlyozva, hogy az útról való pletykák nem lehetnek igazak. Petteri Orpo finn miniszterelnök szerint zavaró Orbán moszkvai útja, amivel a magyar miniszterelnök figyelmen kívül hagyja a soros elnökségi tiszt kötelezettségét; míg az észt külügyminiszter arról írt, egy moszkvai látogatás számára csalódás, és ellenzi azt, kifejtve, hogy az EU soros elnökségének nem ez a feladata.

(Borítókép: Az Európai Bizottság székhelye Brüsszelben, Belgiumban 2024 márciusában. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok