Index Vakbarát Hírportál

Felszállt Orbán Viktor gépe, Kína után Washingtonba indult

2024. július 8., hétfő 09:50 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn közösségi oldalán tudatta, hogy pekingi látogatása után ismét felszállt a repülőgépe, a kormányfő következő állomása Washington lesz. A cél nem véletlen, az Egyesült Államok fővárosában július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői.

„A következő állomás: Washington” – írja Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hétfő reggeli Facebook-történetében. A kormányfő Pekingből, a Hszi Csin-ping kínai elnöknél tett látogatást követően indult útnak az Amerikai Egyesült Államok fővárosába.

A magyar miniszterelnök egy videóinterjúban a moszkvai látogatásához „hasonlóan meglepő” találkozókat ígért erre a hétre is, amelyekre láthatóan nem kellett sokat várni.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti ukrajnai, majd moszkvai látogatása után hétfő reggel a kínai fővárosba, Pekingbe érkezett. A látogatáson hangsúlyozta, hogy nagy jelentősége van annak, amit Kína szorgalmaz, hogy a világban ne háború, hanem béke legyen. Ezt követően keletről nyugatra vette az irányt.

A NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői július 9. és 11. között Washingtonban tartanak találkozót.

Pénteki sajtótájékoztatóján a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg elmondta, a csúcson várhatóan egy átfogó támogató csomag elfogadásában egyeznek meg Ukrajna számára, és ennek része lesz a biztonsági segítségnyújtás mellett a katonai képzés biztosítása is.

Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a hétfői Kormányinfón az ATV arról kérdezte, hogy Orbán Viktor találkozik-e Joe Biden amerikai elnök kormányával Washingtonban. A tárcavezető úgy válaszolt, hogy békemisszió keretében olyanokkal érdemes találkozni, akik a békét előrébb viszik, tenni tudnak érte, Orbán Viktor pedig a NATO-csúcsra utazik elsősorban, ahol találkozhat Biden elnökkel. Arra a kérdésre, hogy Donald Trumppal találkozik-e a magyar miniszterelnök, Gulyás Gergely azt mondta, mindenről a megfelelő időben tájékoztatnak, de nem zárta ki a lehetőséget.

Az Index percről percre beszámolóját Gulyás Gergely és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatójáról ide kattintva követheti.

Jelentések készülnek a látogatásokról

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy az elmúlt két és fél évben egyre többen beszélnek a békéről, illetve annak szándékáról, ám eddig senki nem volt elég bátor, hogy ezért tegyen is, újraindítva a felek között a kommunikációs csatornákat, amire azonban Magyarország soros EU-elnöksége jó alkalom lehet.

A miniszterelnök az Ukrajnában és Oroszországban folytatott tárgyalásokon határozott idejű tűzszünetet javasolt, hasonlóan Donald Trump amerikai elnökjelölt álláspontjához – hangsúlyozta a politikai igazgató. Mint mondta, Orbán Viktor arra volt kíváncsi, mit gondolnak erről a háborúban álló felek és a nagy országok vezetői.

Ezért hazatérve az unió soros elnökeként a látogatásokról szándékában áll jelentéseket küldeni a tagországok vezetőinek, mert „az európai választóknak joguk van tudni, ki az, aki komolyan gondolja a békét, és ki az, aki csak beszél róla”.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)

Rovatok