Index Vakbarát Hírportál

Többször is járt egy Parkinson-kórral foglalkozó specialista Joe Bidennél

2024. július 9., kedd 08:44

A Fehér Házban többször is látogatást tevő specialista elárulta, hogy Joe Biden nem Parkinson-kóros, de minden évben neurológiai betegségekkel is kivizsgálják. Nem egyértelmű viszont, hogy akkor miért járt nyolcszor is egy év alatt az elnöki rezidencián.

Egy hétfő délutáni sajtótájékoztatón a Fehér Ház sajtófőnöke, Karine Jean-Pierre cáfolta azokat a feltételezéseket, melyek szerint Joe Bident Parkinson-kórral kezelnék − tájékoztatott a BBC. Ezzel szemben a CNN tudomása szerint január közepén Kevin Cannard neurológus már járt az elnök orvosánál, Kevin O'Connornál, és ezt további két látogatás is követte, viszont nem tisztázott, hogy Bident vizsgálta-e meg.

A sajtófőnök arra a kérdésre, mely szerint kezelték-e Bident Parkinson-kórral, nemmel válaszolt. A New York Times korábbi riportja szerint ugyanis tavaly óta nyolcszor járt specialista a Fehér Házban.

Az elnök orvosa elárulta, hogy az éves vizsgálaton kívül Biden nem találkozott neurológussal, de a februári ellenőrzése

rendkívül részletes volt, és nem tartalmazott kisagyhoz kötődő vagy más neurológiai rendellenességre utaló egyezést.

Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője is megerősítette, hogy az elnököt az éves egészségügyi vizsgálaton kívül nem látta neurológus. A Kevin O'Connor által kiadott jelentésben az áll, hogy több neurológiai betegséggel is megvizsgálták Joe Bident, de minden esetben negatív eredményt kaptak, legyen az Parkinson-kór, multiplex sclerosis vagy más neurológiai rendellenesség.

Korábban már adott interjút az elnök az MSNBC tévécsatorna Morning Joe című műsorában, ahol többek között reagált a lehetséges betegségéről szóló kérdésekre is, de leszögezte, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, annak ellenére, hogy több aggódó demokrata is ezt várná tőle.

Kijelentette, hogy

Nem megyek sehova. … Bárki, aki szerint nem kellene indulnom az elnökválasztáson, az induljon ellenem. Jelentkezzenek elnöknek, hívjanak ki.

A nyilvánosság előtt eddig  öten szólították fel  Joe Bident arra, hogy mondjon le az elnökjelöltségről. Adam Smith volt a hatodik, aki a kongresszus tagjai közül azt mondta, hogy erősebb üzenetre van szükség.

Ennek ellenére Alexandra Ocasio-Cortez baloldali New York-i képviselő elmondta: „ Az ügy lezárva. Joe Biden a jelöltünk. Nem hagyja itt ezt a versenyt. Versenyben van és én támogatom őt.”

Rovatok