Index Vakbarát Hírportál

London nagyon gyorsan rendezné viszonyát az EU-val

2024. július 9., kedd 11:41

David Lammy, az új brit külügyminiszter németországi, lengyelországi és svédországi turnéra indult, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat az Európai Unióval. A munkáspárti kormány tervei között nem szerepel az egységes piachoz való visszatérés.

Az uniós tagországokkal folytatott megbeszélései „csak a kezdete” annak a törekvésnek, hogy az Egyesült Királyság rendezze viszonyát az EU-val – idézte a Telegraph David Lammy külügyminisztert.

A munkáspárti kormány – a konzervatívok felett aratott elsöprő győzelem után – azonnal munkába állt, és első intézkedéseként törölte a migránsok ruandai kitelepítési tervét.

Ezzel egyidejűleg indult Berlinbe, Varsóba, majd Stockholmba az új külügyminiszter azzal a szándékkal, hogy „javítson” a tory kormány és Brüsszel között 2020-ban kötött kereskedelmi megállapodás kitételein – elsősorban a vegyi ágazatban és az állategészségügyben.

A Munkáspárt egyébként már a választási kampányban jelezte, hogy tervei között nem szerepel az újbóli uniós csatlakozás, illetve a szabad mozgás helyreállítása sem.

Az új brit kormány „megbízható partnerként, kiszámítható szövetségesként és jó szomszédként” újból helyreállítja kapcsolatait Európával – harangozta be a Localnak írt cikkében szándékait Lammy, aki szerint Annalena Baerbock, Radek Sikorski és Tobias Billström társaságában az üzenete világos: „ragadjuk meg a lehetőséget a kapcsolatok újraindítására, és dolgozzunk még szorosabban együtt a közös kihívások megoldásán”.

Mint írta: „egyéni és nemzeti történeteink” évszázadokon át összefonódtak, és ma „mindenki elkötelezett a demokrácia, az emberi jogok és a nemzetközi jog mellett”.

Ez csak a kezdet

A brit külügyminiszter leszögezte: a közös múlt tragikus tapasztalatai megértették, hogy a „közös biztonság és jólét a közös értékek függvénye”.

Ez csak a kezdet

– jelezte Lammy, aki szerint Nagy-Britannia az elkövetkező években a kapcsolatteremtés lehetőségét fogja keresni „európai szomszédaival”.

Európai körútját megelőzően már Simon Harris ír miniszterelnök is arra utalt, hogy az Európai Unió a szorosabb együttműködés lehetőségeit keresi Keir Starmer kormányával. A taoiseach, az ír kormányfő szerint Brüsszel készen áll az alkura az állatorvosi vizsgálatok és az „egyetemi hallgatók mobilitása” kérdésében – amennyiben ez az új brit kormány óhaja.

A brit kereskedelmi miniszter üdvözölte az európai partnerek „konstruktív hozzáállását”.

Ugyanazokat a szabványokat alkalmazzuk, mint az EU – emlékeztetett Jonathan Reynolds.

Ha több whiskyt vagy lazacot tudunk értékesíteni a számunkra fontos piacon, természetesen meg kell ragadnunk a lehetőséget.

Leszögezte azonban, hogy a kormány „nem nyitott” az emberek szabad mozgására, és ragaszkodott ahhoz, hogy ez a kérdés ne kerüljön újbóli megvitatásra.

A brexit a múlté

David Lammy egyébként maradáspárti volt, a brexit ellen szavazott, majd egy második referendumot szorgalmazott. Indulása előtt azonban kijelentette:

Itt az ideje, hogy a brexitévekre fátylat borítsunk.

A cél a „szorosabb együttműködés a közös kihívások leküzdésében” – hangoztatta útja előtt.

A Munkáspárt megteremti a britek felhőtlen európai vakációzásának, illetve az iskolai csereprogramoknak a feltételeit – ígérte. Ezeket a lehetőségeket a kritikusok szerint a brexit hátráltatta.

Fontosnak tartja az emberek és kultúrák közötti kapcsolatok elmélyítésének támogatását ünnepeken, családi kötelékekkel, diákcserékkel, művészeti és sportrendezvényekkel, amelyek révén a britek a „kontinensünk gazdag sokszínűségében részesülhetnek”.

(Borítókép: David Lammy, a napokban hivatalba lépett brit külügyminiszter a lengyel partnerével folytatott megbeszélése utáni közös sajtóértekezleten Chobielinben 2024. július 7-én. Fotó: Tytus Zmijewski / MTI / EPA)

Rovatok