Index Vakbarát Hírportál

Felszállás közben szakadt le egy Boeing 757-es kereke

2024. július 9., kedd 18:12

Felszállás közben szakadt le hétfőn a United Airlines Boeing 757-es repülőgépének egyik kereke. A járat a Los Angeles-i nemzetközi repülőtérről indult, és a körülmények ellenére is biztonságban landolt Denverben.

Felszállás közben, a levegőben szakadt ki a United Airlines légitársaság repülőgépének kereke a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren – írja a The Guardian.

A hétfői incidensben egy csaknem harminc éves Boeing 757-200 repülőgép volt érintett, amely 174 utast és 7 fős személyzetet szállított. A United Airlines járata a kezdeti problémák ellenére sem szakította meg az útját. A repülőgép biztonságosan, sérülések nélkül leszállt a tervezett denveri célállomásán.

A légitársaság egy közleményt is kiadott az eset után, amelyben azt írták, hogy „a kereket Los Angelesben találták meg. A problémát kiváltó körülményeket vizsgálják”. Idén ez volt a második ilyen incidense a légitársaságnak, márciusban szintén egy Boeing 757-200 repülőgép kereke szakad le egy San Franciscó-i felszállás után.

A leszakadó kerékről egy videó is közzétettek:

Bűnösnek vallotta magát a Boeing

Ahogy az Index beszámolt róla, a Boeing elfogadta, hogy bűnösnek vallja magát bűnszervezetben elkövetett csalás vádjában, így az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) lezárhatja a két halálos baleset vizsgálatait, amelyek a Boeing 737 MAX járatokkal kapcsolatban indultak.

A cégnek el kellett ismernie, hogy tudatosan tett hamis állításokat a Szövetségi Légügyi Hivatal felé, miszerint a MAX-gépen használt egyik kulcsfontosságú szoftverfunkciót kiterjesztették az alacsony sebességű üzemelésre. Az új szoftverrel a Boeing pénzt takarított meg, mivel kevésbé intenzív képzést igényelt a pilóták számára. A vállalat mindig is tagadta, hogy a profitot a biztonság elé helyezte volna. 

A vádalku segítségével a Boeing elkerülheti a bírósági eljárást. A vállalatot 243,6 millió dolláros bírság befizetésére kötelezhetik, valamint arra, hogy három év alatt legalább 455 millió dollár értékben költsenek a biztonsági és megfelelőségi programjaik megerősítésére.

A döntés hatalmas dühöt váltott ki 2018-as és 2019-es balesetekben meghalt több száz ember hozzátartozóinak körében. A gyászoló rokonok azzal vádolják az amerikai hatóságokat, hogy újabb, a vállalatnak kedvező döntés született.

Rovatok