Index Vakbarát Hírportál

Magyar férfi törte fel egy norvég magánűrcég rendszerét

2024. július 9., kedd 13:04

A 30-as éveiben járó férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, amely többek között új generációs hordozórakéták fejlesztésében is részt vesz.

Június 27-én letartóztatták az ISAR Aerospace Norge magánűrcég szervereit feltörő magyar férfit, aki másolatokat készített adatokról, valamint kártékony szoftvert telepített egy laptopra − számolt be róla a norvég közmédia (NRK).

Tor Haug, a gyanúsított ügyvédje elárulta a norvég sajtónak, hogy kliense nem érti a történteket és tagadja a vádakat. Állítása szerint semmi rosszat sem tett.

Amennyiben bizonyítják bűnösségét, abban az esetben a büntető törvénykönyv 204-es paragrafusa alapján ítélhetik el, amely a számítógépes rendszerek feltörésére vonatkozik. E szerint pénzbüntetést, de akár két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Steffen Ravnåsen norvég rendőrfelügyelő ugyanakkor nem zárta ki, hogy más bűncselekmények miatt is eljárás indulhat.

Nagyon komolyan vesszük a történteket. Jelenleg is vizsgálunk több számítástechnikai eszközt az üggyel összefüggésben. Más és ennél súlyosabb vádak is szóba jöhetnek a későbbiekben

− jelentette ki a felügyelő, de további információkat már nem árult el. A gyanúsított a hét végéig előzetes letartóztatásban marad. Az esetet a norvég belbiztonság (PST) is vizsgálja.

Rovatok