Index Vakbarát Hírportál

Emberek ezreit kellett kimenekíteni egy gleccseráradás elől Pakisztánban

2024. július 9., kedd 18:10

Több ezer embert menekítettek ki a pakisztáni hatóságok a hegyvidéki falvakból, miután a több héten át tartó hőhullám hatására egy megáradt gleccsertó árvizet okozott.

Harún Gul, a helyi mentőszolgálatok képviselőjének közlése szerint a Gilgit-Baltisztán tartomány északi részén fekvő Szkardu közelében több hegyi falu lakóit költöztették biztonságosabb vidékekre, miután árvíz károsította a házukat és a vetést is. 

Az MTI beszámolója szerint a tartomány a Himalája és a Karakorum-hegység között fekszik, ahol több mint 3000 gleccsertó található a térségben, az ENSZ Fejlesztési Alapja (UNDP) szerint több, mint bárhol a világban. Harún Gul elmondta, hogy a mentés hétfőig tartott.

Sehzad Sigri, a tartományi környezetvédelmi minisztérium munkatársa szerint a magas hőmérsékletek miatt áradnak ki a gleccsertavak, ez pedig heves árvizeket idézhet elő. Pakisztán az egyik legérzékenyebb ország az éghajlatváltozással szemben, területe nagy részén heves hőhullámok voltak, egyes helyeken a hőmérséklet elérte az 50 fokot is.

További gleccseráradásokra is van esély az elhúzódó hőség, valamint az elkövetkező hetekre vonatkozó időjárás-előrejelzések jósolta heves esőzések miatt – figyelmeztetett a nemzeti katasztrófaelhárítási hivatal.

A helyi hatóságok és a nemzetközi szervezetek közösen dolgoznak azon, hogy segítséget nyújtsanak a kitelepítetteknek, és minimalizálják a további árvizek okozta károkat. 

Rovatok