Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico bottal érkezett a merénylet utáni első kormányülésére

2024. július 9., kedd 15:19

Robert Fico szlovák miniszterelnök megérkezett a merénylet utáni első kormányülésére kedden Pozsonyban. A kormányfő bottal érkezett, nem a főbejáratot használta, mivel igyekezett elkerülni az újságírókat. A szlovák kormányhivatal tájékoztatása szerint a szerdai kormányülést már ismét a miniszterelnök vezeti.

Robert Fico szlovák miniszterelnök, akit még május 15-én ért merénylet, bottal érkezett a támadás utáni első, keddi kormányülésére, amelyet Pozsonyban tartanak – írja az Új Szó.

A kormányfő nem a főbejáratot használta, igyekezett elkerülni az újságírókat. A kormányülésen várhatóan a helyreállítási tervről, az európai strukturális és beruházási alapok helyzetéről, valamint a közigazgatási szervezeti egységek digitalizációjáról is szó esik.

A szlovák kormányhivatal tájékoztatása szerint a szerdai kormányülést már ismét a miniszterelnök vezeti.

Lassan visszatérek a munkába, és remélem, rövidesen elég jól leszek ahhoz, hogy gyakorolhassam azt a tisztséget, amelyre Szlovákia polgárai megválasztottak

– fogalmazott Robert Fico. Keddi Facebook-bejegyzésében már azt írta, hogy „kedves progresszív liberális média és ellenzék, sajnálom, hogy túléltem, de visszatértem”.

Richard Rasi beruházási miniszter szűkszavúan azt közölte, hogy a szerdai alkalmon már „nagyon fontos anyagot fognak előterjeszteni”, Robert Fico jól van, és ugyanúgy vezeti a kormányülést, mint korábban.

Továbbra is kiszámíthatatlan az egészsége

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Az otthonában lábadozó szlovák miniszterelnök a támadás után június végén jelent meg először a közösségi médiában. A miniszterelnök az EP-választás előtt – a szlovák kampánycsend kezdete előtt – egy videóban jelentkezett, amelyben támogatóinak üzent, és többek között arról beszélt, mit gondol a merénylőjéről.

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter közölte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett, a miniszterelnök egészsége továbbra is kiszámíthatatlan. Kalinák szerint a miniszterelnök már részt vett a júniusi brüsszeli EU-csúcs előkészületeiben, ahol Szlovákiát Pellegrini köztársasági elnök képviselte. Emellett a kormányfő feltűnt az elmúlt napokban a Cirill és Metód ünnepségen, és az aratás napi ünnepségen is.

Nemrég a Robert Fico elleni merénylet ügyében a jogi minősítést terrortámadás különösen súlyos bűntettére változtatták. Az elkövető a változás miatt a korábbi 25 éves vagy életfogytiglani börtönbüntetés helyett 20-tól 25 évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

(Borítókép: Robert Fico 2024. július 8-án. Fotó: Robert Nemeti / Anadolu / Getty Images)

Rovatok