Index Vakbarát Hírportál

Gát Ákos Bence: A Patrióták elutasítják az európai szuperállamot

2024. július 10., szerda 18:50

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, Gát Ákos Bence az InfoRádióban beszélt arról, hogy az Európai Parlamentben milyen szerepe lehet az Patrióták Európáért frakció létrejöttének.

Gát Ákos Bence szerint az elmúlt 5-10 évben, főként a brexittől, 2016-tól kezdve tapasztalható volt az európai elittől az európai szuperállam létrejöttére irányuló törekvés, ami figyelmen kívül hagyná a nemzetállamok hagyományait és szuverenitását. A szakértő szerint a jogállami mechanizmusok, a pénzügyi eszközöket is felhasználó belpolitika befolyásolására tett lépések ezt támasztják alá.

Úgy véli, jó példa erre a bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek még a Giorgia Meloni győzelmét hozó olaszországi választások előtt tett kijelentése, miszerint a túlságosan patrióta olasz politika kezelésére megvannak az unió eszközei. 

Tehát azt sugallta, hogy Olaszország ellen is bevethetik azokat a jogállamisági fenyítő eljárásokat, amelyeket Magyarországgal szemben is használtak.

– idézi szavait az Infostart.

Gát Ákos Bence meglátása szerint a közös hitelfelvétellel is a tagállamok hatalma csökken, a brüsszeli központi döntéshozatalé pedig nő. Mint rámutatott, az európai parlamenti frakciók nem tükrözték le kellőképpen ezt a törésvonalat. Ugyan voltak már korábban olyan pártok – a korábbi Identitás és Demokrácia képviselőcsoport, valamint az Európai Konzervatívok és Reformisták, – amelyek ellenezték az európai szuperállam létrejöttét, de most először e törésvonal mentén jött létre egy olyan frakció, amely írásban is rögzíti ezen elveket, és kiáll a nemzetek Európája mellett. 

A többi párt, az Európai Néppárttól a szocialistákon át a liberálisokig, a zöldekig, mind ebben az Európai Egyesült Államokban érdekeltek, és kimondva vagy kimondatlanul, de ennek az irányába hozzák az összes politikai döntésüket. 

– jelentette ki az MCC brüsszeli irodájának vezetője. Az új frakció jelentősége abban áll, hogy a tagjaik között szereplő nemzeteket érintő jogállamisági nyomásgyakorlás ellen együtt tudnak fellépni. A Patrióták Európáért EP-frakcióban két nagyobb csoport van, a Fidesz–KDNP 11, a francia Nemzeti Tömörülés 30 képviselővel, de Gát Ákos Bence szerint ők jól tudnak majd együttműködni, mivel hasonlóan gondolkodnak például a Európai Egyesült Államok, a migráció, az LMBTQ, a gyermekvédelem és Európa szellemi-kulturális-vallási gyökereinek megőrzésében. A frakció tagjai pedig elkötelezettek a béke mellett – magyarázta.

Rovatok