Index Vakbarát Hírportál

Marhahús közé rejtve találtak több mint egy tonna kokaint Brazíliában

2024. július 10., szerda 20:23

A brazíliai Mato Grosso do Sul tagállam Paranaíba településén 1,3 tonna kokaint találtak fagyasztott marhahús közé rejtve – közölte szerdán a brazil autópályarendőrség az X-en. A hatóságok szerint ez volt a legnagyobb egyszeri drogfogás az idei évben.

A tájékoztatás szerint a rendőrség feltartóztatta egy hűtőkamion sofőrjét egy rutinellenőrzésen. A jármű rakterének átkutatása során 41 bálával találtak a kábítószerből ládákban a fagyasztott marhahús között. A sofőrt, aki saját közlése szerint Sao Paulo tagállamba tartott, őrizetbe vették – adta hírül az MTI. 

Kolumbia, Peru és Bolívia a világ legfőbb kokaintermelője, ugyanakkor brazil bűnszervezetek irányítják a kábítószerkereskedelmet, valamint az Európába irányuló exportot. A kábítószert jellemzően Kolumbiából juttatják el Közép-Amerika országain keresztül az Egyesült Államokba, illetve Ecuadoron keresztül Európába.

Az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint ugyanakkor kezd felértékelődni egy másik csempészútvonal is, amely Paraguayon, Argentínián, vagy Brazílián keresztül először Nyugat-Afrikába, majd Európába irányul. Tavaly több mint 300 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok európai kikötőkben.

Ahogy az Index beszámolt róla, nem ez az első eset, hogy dílerek élelmiszerek között próbálnak kábítószert csempészni. Idén áprilisban összesen223 kilogramm kokaint találtak a Lidl berlini és brandenburgi üzleteiben. A kábítószert a kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között rejtették el. 

Rovatok