Index Vakbarát Hírportál

Szakértők elemezték a kijevi gyermekkórházba csapódott rakétát, megerősítették az egyik fél állítását

2024. július 10., szerda 20:00

Elemezték a kijevi gyermekkórházba csapódott rakéta maradványairól és a becsapódásról készült felvételeket. A vizsgálat szerint a rakéta jellegzetességei megegyeznek annak a H–101-es cirkálórakétának a tulajdonságaival, amelyet kizárólag az orosz hadsereg használ.

Oroszország július 8-án nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Többek között támadás érte Krivij Rihet és a Donyeck területi Pokrovszkot, valamint eltalálták az ország legnagyobb gyermekkórházát is Kijevben. A csapásban több mint háromszázan sérültek meg, 31-en pedig meghaltak. 

Az intézmény intenzív, onkológiai és sebészeti osztálya is megsérült. A dolgozók elmondása szerint a becsapódás előtti pillanatokban több műtőben is operációt végeztek. Irina Filimonova, a gyermekurológiai osztály vezető ápolónője arról beszélt a CNN-nek, hogy egy 2 éves gyereket műtöttek, amikor eltalálták őket. 

Ukrajna szerint egy orosz H–101-es cirkálórakétával támadták meg az intézményt, de Oroszország tagadja, hogy a kórház lett volna a hadseregük célpontja. Szerintük egy ukrán légvédelmi rakéta darabjai találták el az egészségügyi központot. 

Ukrajna: egy H–101-es cirkálórakéta csapódott a kórházba

Az ukrán igazságügyi tárca több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosította annak a rakétának, amellyel az oroszok eltalálták a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat.

A Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézet (KNDISZE) szakemberei a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait is azonosították. Ezenfelül a rendelkezésükre álló videofelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét is.

Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes azt írta, „a talált roncsok sajátos mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a megfelelő szabványos jelölések arra utalnak, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői H–101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használtak, amelynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer”.

Oroszország: ukrán légvédelmi rakéta találta el az intézményt

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor a támadás után kijelentette, hogy Oroszország nem támad polgári célpontokat Ukrajnában. Az orosz álláspont szerint egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be az intézménybe. 

Arra kérem önöket, hogy támaszkodjanak az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatára, amely teljesen kizárja, hogy polgári célpontokat ért volna csapás. A tárca megmondta, hogy egy rakétaelhárító rakéta lezuhanásáról van szó

– fogalmazott Peszkov az incidensről. Majd hozzátette, hogy az orosz erők kizárólag olyan kritikus infrastrukturális létesítményekre és katonai célpontokra támadnak, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak „az ukrán rezsim katonai potenciáljával”. Az orosz média még egy videót is közzétett a Telegram-csatornáján, amelyről úgy vélik, bizonyítja az állításaikat.

A Bellingcat is elemezte a roncsokat

A holland bázisú Bellingcat a Telegram-csatornákon megjelent videók, közösségi oldalakra feltöltött képek és a rakéta 3D-s modelljének felhasználásával végzett elemzéseket. A vizsgálat alapját az alábbi videót adta közre, amely a becsapódás pillanatát örökítette meg. 

A képkockákon a lap szerint jól kivehetők a rakéta sugárhajtóművei, illetve a középtájon elhelyezkedő rövid szárnyak, amelyek egyértelműen az orosz hadsereg által használt H–101-es cirkálórakéta jellegzetességei.

Továbbá az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által közzétett képeket is megvizsgálták és összevetették az oroszok által használt H–101-es rakéta kézikönyvével. Mint kiderült, a fotókon szereplő roncsok szintén egy olyan hordozó darabjai és hajtómű részei, amiről az orosz cirkálórakéta kézikönyvében írnak. De a roncsokon olvasható számsorok is megtalálhatók a kézikönyvben

A lap azt írta, a képek hitelességét nem tudták azonnal megállapítani, mert sokáig csak olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyekről nem lehetett pontosan megmondani, hol készültek. A felvételeket később a Gazeta.ua hírportál képei alapján sikerült lokalizálniuk.

A kiadvány állításait Fabian Hoffman, az Oslói Egyetem rakétatechnológiával foglalkozó doktorandusza és Jeffrey Lewis, a Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének nukleáris fegyver- és rakétaszakértője is megerősítette.

Az X szerint nem biztonságos az oldal

Az X közösségi oldal kedden „potenciális spamnek és nem biztonságosnak” nyilvánította a Bellingcat kijevi gyermekkórház elleni rakétatámadásról szóló cikkének linkjét. Eliot Higgins, a lap alapítója az esetről azt írta, ez az első, hogy a kiadványuk egyik linkjét spamként azonosították.

Az X azt állítja, hogy a gyermekkórház orosz bombázásáról szóló cikkünkre mutató link nem biztonságos, mert az X vagy a partnerei nem biztonságosnak és spamnek ítélték. Kinek nem biztonságos, Putyinnak?

– fogalmazott bejegyzésében  Eliot Higgins.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit ma is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Mentők dolgoznak az Ohmatdit gyermekkórházban, amely Oroszország Ukrajna elleni rakétacsapása során  rongálódott meg  Kijevben 2024. július 8-án. Fotó: Thomas Peter / Reuters)

Rovatok