Index Vakbarát Hírportál

Túl veszélyesnek ítélt, eddig visszatartott bombákat küld az Egyesült Államok Izraelbe

2024. július 11., csütörtök 19:59

Egy szerdai jelentés szerint az Egyesült Államok újraindította a nagyobb fegyverszállításokat Izraelnek. A Biden-kormányzat korábban blokkolta egyes lőszerek átadását, aggályosnak tartva azok lehetséges hatását a sűrűn lakott gázai területekre. Az 500 fontos (220 kilogramm) bombák útnak indultak, várhatóan a következő hetekben érkezhetnek meg a harctérre. Az amerikai kormányzattal folytatott megbeszélések részleteit nem árulta el Izrael, úgy fogalmaztak, hogy minden akadályt zárt ajtók mögött vitattak meg.

Az Amerikai Egyesült Államok olyan fegyvereket ad át Izraelnek, amelyek szállítását a Biden-kormányzat korábban felfüggesztette – jelentette a The Wall Street Journal. Az eszközök már elindultak, becslések szerint a következő hetekben érkezhetnek meg, ezzel két hónapos szünet után véget érhet a fegyverszállítmányok szüneteltetése.

A katonai támogatás kérdése május óta feszültség forrása Amerika és Izrael között, amikor is Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és a kormány blokkolta egyes lőszerek átadását, mivel aggályosnak tartotta azok lehetséges hatását a sűrűn lakott gázai területeken. Ennek ellenére az Egyesült Államok továbbra is nyújtott segítséget Izraelnek, beleértve a kisebb lőszereket és a légvédelmi rendszereket.

Az útnak indított fegyverek között már vannak 500 fontos (220 kilogramm) bombák, a jelentések szerint azonban a nehezebb, 2000 fontos (900 kilogramm) eszközökre még várni kell.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője úgy fogalmazott, hogy a 2000 fontos bombákat tartalmazó szállítmányon kívül, amelyet szüneteltettek és továbbra is blokkolnak, a fegyverszállítmányok ezután is a megfelelő módon és időben haladnak. „Világosan kifejtettük, hogy aggodalmunk a 2000 fontos bombák végső felhasználására vonatkozott, különösen Izrael rafahi offenzívája előtt, amelynek befejezését bejelentették” – mondta az amerikai tisztviselő.

Intenzív tárgyalások zajlottak, zárt ajtók mögött

A szállítmányok újraindítása információk szerint intenzív tárgyalásokat és diplomáciai erőfeszítéseket követelt, amelyeket az izraeli védelmi minisztérium vezetett, a tárca aktívan küzdött a katonai segítség folytatása mellett. A felfüggesztés főtéma volt akkor is, amikor Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a múlt hónapban találkozott a Biden-kormányzat magas rangú vezetőivel. Erre azután került sor, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilvánosan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy több lőszert és fegyvert szándékosan visszatart.

Az újságírókkal folytatott megbeszélésen az izraeli miniszter nem volt hajlandó megvitatni a tárgyalások részleteit, sem a kormányfő vádjait. „A kapcsolatunk, a légkör és az őszinte beszédmód nagyon fontos” – mondta Gallant a Biden-kormánnyal folytatott találkozóiról. „Minden létező akadályt zárt ajtók mögött vitatunk meg. Úgy gondolom, hogy ez a barátok és szövetségesek közötti munka módja.”

Rovatok