Index Vakbarát Hírportál

Népszava: Szakbizottsági elnöki helyre pályázik az EP-ben a Tisza Párt

2024. július 11., csütörtök 11:10

Magyar Péter és a Tisza Párt európai parlamenti képviselői egy szakbizottsági elnöki pozíciót pályáznának meg, de egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak.

Megkezdődött a helyek elosztása az Európai Parlamentben, a Tisza Párt elnöki tisztségekben reménykedik – értesült a Népszava.

A lap szerint akár egy szakbizottság elnöki pozícióját is megpályázhatják Magyar Péterék, de egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) két EP-képviselője nem célzott meg egy vezetői pozíciót sem, a Fidesz és a KDNP 11, valamint a Mi Hazánk egyetlen politikusának jelen állás szerint nincs esélye egy tisztségre sem.

Az uniós képviselőcsoportok megállapodtak az Európai Parlament, valamint a bizottságok és a külkapcsolati delegációk vezetői posztjairól a következő két és fél évre. Ezt követően a tisztségviselők újraválasztásra kerülnek. A tisztségek, köztük a nemzeti küldöttségek jelöltjeiről jelenleg döntenek. A képviselők az EP jövő heti alakuló ülésén szavaznak ezen testületek összetételéről, a testületek megválasztására pedig július végén kerül sor.

A pártok erőviszonyainak megoszlása alapján a jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagjai töltik be a legmagasabb pozíciókat. A 188 taggal a legnagyobb képviselőcsoportként hét bizottsági elnöki és 28 alelnöki posztot töltenek be.

A Népszava megjegyzi, hogy a Tisza Párt hét képviselővel a frakció hetedik legnagyobb nemzeti küldöttsége, így egy vagy két alelnöki helyben joggal reménykedhet. Egy jól tájékozott forrásunk azonban nem zárta ki, hogy akár egy elnöki pozíciót is megcsíphetnek, hozzátéve, hogy politikai, földrajzi és egyéb okok miatt ezekről a legnehezebb megállapodni a politikai csoporton belül.

Rovatok