Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ha nem állítjuk meg a háborút, Ukrajna el fog pusztulni

2024. július 11., csütörtök 14:22

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a CNN-nek Washingtonban. A tárcavezetőt a NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatos reményeiről, az ukrajnai békéről és az amerikai–magyar kapcsolatokról is kérdezték. A miniszter szerint Ukrajnában a helyzet egyre rosszabbodik, kijelentette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt idején a két ország kapcsolata jobb volt, mint valaha.

Az a stratégia, amit az EU és a NATO az elmúlt két és fél évben követett, egyszerűen nem hozott semmilyen eredményt, mert a helyzet egyre rosszabbodik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Jake Tapper, a washingtoni CNN The Lead With Jake Tapper című műsorának vendége volt Washingtonban.

A magyar tárcavezetőt a július 9. és 11. között tartott 2024-es washingtoni NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatos reményeiről, az ukrajnai béke lehetőségéről, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt kapcsolatáról kérdezték. Az interjúról a külügyminiszter több bejegyzést is megosztott közösségi oldalán csütörtökön.

Szijjártó Péter a CNN műsorában többek között arról beszélt, hogy: 

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Washingtonban kijelentette, hogy Magyarország a NATO július 9. és 11. között esedékes csúcstalálkozóján is az ukrajnai tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése mellett fog érvelni.

A tárcavezető szerint az ukrajnai háború továbbterjedésének esélye napról napra nő, ezért kulcsfontosságúnak nevezte a kedden kezdődő NATO-csúcsot. Az eseményen szerdán a harminckét szövetséges ülésezett, csütörtökön kerül sor a NATO–Ukrajna Tanács ülésére.

Rovatok