Index Vakbarát Hírportál

Több tucat bálna vetődött partra és pusztult el Nagy-Britanniában

2024. július 12., péntek 12:08

Több tucat bálna pusztult el az utóbbi idők egyik legnagyobb tömeges partra vetődésében Nagy-Britanniában, szakértők igyekeznek megmenteni néhány túlélőt. A pontos okok tisztázatlanok mind a mentőszolgálat, mind a tudósok számára.

Legalább 65 hosszúszárnyú bálna pusztult el, miután 77-et partra sodort a víz a Skócia északi partjainál lévő egyik szigeten – közölte csütörtökön egy mentőszervezet, figyelmeztetve, hogy a megmaradtak közül sokan nem fogják túlélni. 

A British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) közölte, hogy nem sokkal délelőtt 11 óra előtt riasztották közel 100 állat partra vetődéséhez, és orvosokat küldtek az Orkney-szigetekhez tartozó skót sziget, Sanday Tresness Beach strandjára – tudta meg a The Independent.

„A kiérkezéskor a mentősök úgy találták, hogy körülbelül 77 állat van a parton, amelyek nyilvánvalóan már több órája ott rekedtek. Sajnos közülük csak 12 volt életben” − áll a jótékonysági szervezet közleményében, hozzátéve, hogy a túlélő állatoknak elsősegélyt nyújtottak, mivel az apály közeledik hozzájuk. „Csapatunk továbbra is keményen dolgozik, hogy kezelje ezt a hihetetlenül nehéz helyzetet.”

Az eset csaknem egy évvel azután zajlott le, hogy Skóciában hasonló eset történt, amikor 2023. július 16-án a Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis-szigeten 55 bálna vetődött partra, és csak egy maradt életben.

Emma Neave-Webb, a BDMLR munkatársa a BBC Scotland News-nak nyilatkozva katasztrófának és szörnyűnek nevezte a történteket:

Mindenütt bálnák vannak. Hosszú sorban állnak, néhányuk még mindig él. Tapasztalatból tudom, hogy milyen nehezek ezek az esetek, és úgy gondolom, hogy reálisnak kell lennünk.

Nem valószínű, hogy a mentőcsapatok sok túlélő bálnát tudnak majd megmenteni. „Természetesen mindent megteszünk, ami tőlünk telik, de már jó ideje itt vannak, ezért azt hiszem, pragmatikusan kell hozzáállnunk” − tette hozzá.

Molly Brown, a BDMLR munkatársa elmondta, hogy bár a partra vetődés oka ismeretlen, a bálnák társas lények, és lehet, hogy követték a csoport egyik tagját, aki partra vetődött. „Jelenleg az összes orvosunkat odaküldjük, akik az Orkney-szigetekről és Skócia más területeiről érkeznek. Mindent megteszünk, hogy megmentsük a megmaradt élőket”.

A bálnák többféle okból is partra vetődhetnek, például ha eltévednek, vagy ha az árapály csapdába ejti őket, de a tudósok szerint a jelenség mögött nincs egyetlen biztos ok.

Rovatok