Index Vakbarát Hírportál

Lövések dördültek el Donald Trump gyűlésén, vérző fejjel menekítették ki az elnökjelöltet

2024. július 14., vasárnap 01:44 | aznap frissítve

Donald Trumpot támadás érte a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. Legalább két ember meghalt.

Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani, és Donald Trump megsérült, de saját lábán hagyta el a pódiumot a Pennsylvania állambeli Butlerben – írja az MTI. 

A Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen Donald Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Az elnökjelölt a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.

Donald Trumpot ezt követően lekísérték a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt.

Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

A republikánus elnökjelölt a Truth Social oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte. „Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam a süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt” – fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

Emellett azt írta, hogy a támadó kiléte egyelőre nem ismert, annyit tudni róla, hogy halott. Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő „a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam”.

Két halottról tudnak eddig 

Időközben a The Guardian azt írja, hogy

a lövöldözőt lelőtték, meghalt, és rajta kívül a gyűlés egy másik résztvevője is életét vesztette. 

Trump kampánycsapata azóta közölte, hogy a volt elnök már „biztonságban” van. A sérüléséről egyelőre nem adtak információt. Azt viszont közölték, hogy a jövőben további intézkedéseket foganatosítanak a biztonsága érdekében. 

A The Wall Street Journal tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a titkosszolgálat munkatársai végeztek a támadóval.

Legalább egy ember súlyosan megsérült 

Úgy tudni, hogy a két halotton kívül egy harmadik személy is megsérült. Ő súlyos állapotban van a helyi ügyészség közlése szerint. 

Eközben az elnökjelölt állapotáról is érkezett további információ: az Axios újságírója úgy értesült, hogy 

Donald Trumpot nem egy lövedék találta el, hanem csak egy üvegszilánk okozta a sérülését. 

A támadást több amerikai politikus (demokraták és republikánusok egyaránt) elítélte, többek közt Barack Obama volt elnök is így tett.

A Fehér Ház nemrég azt közölte, hogy Joe Biden elnököt jelenleg tájékoztatják a történtekről, majd azt is, hogy az amerikai elnök hamarosan sajtótájékoztatót tart. Biden az X-en azóta szintén posztolt, és elítélte a Trump elleni támadást. Többek közt úgy fogalmazott: imádkozik ellenfeléért és annak családjáért. 

Orbán Viktor és Szijjártó Péter is üzent, Joe Biden beszélni fog Trumppal 

A kormányfő szintén az X-en nyilvánult meg, szintén azt írva, hogy imádkozik Trumpért ezekben a „sötét órákban”. 

„Micsoda durva egy világ ez… Imádkozunk Donald Trumpért” – ezt pedig már a külügyminiszter írta a Facebook-oldalán. 

Mindeközben Joe Biden is megtartotta rövid sajtótájékoztatóját, ahol nagyjából ugyanazt ismételte meg kicsit bővebben, mint amit a közösségi médiában is írt. Az elnök elmondta, hogy mindenkinek el kell ítélnie a Trump elleni támadást, és azt is jelezte, hogy szeretne beszélni a republikánus jelölttel, amint lehet. Elmondása szerint Donald Trump még az orvosaival van, de nem esett komolyabb baja, és reméli, hogy hamarosan tudnak egyeztetni telefonon.

Egy 20 éves férfi az elkövető

Trump magángépe közben elhagyta Pennsylvaniát – írta az AP. Pennsylvania kormányzója azt mondta, hogy Trump elhagyta Butler környékét, ahol a nagygyűlést tartották, majd hozzátette: Trump „az amerikai titkosszolgálat védelme alatt állt, a pennsylvaniai állami rendőrség segítségével”.

a nyomozók még nem azonosították a támadó indítékait, ugyanakkor merényletnek minősítették az esetet.

Az állami rendőrség azonosította az áldozatot és a sérülteket, de neveket nem hajlandók közzétenni. Trumpon kívül két másik ember súlyosan megsérült, és az elkövető mellett még egy ember meghalt. Mindannyian felnőtt férfiak voltak, és a bűnüldöző szervek tájékoztatása szerint a gyűlésen tüzet nyitó támadó

egy 20 éves pennsylvaniai férfi volt.

Az állami rendőrség szerint a Secret Service volt felelős a helyszín felméréséért. Az FBI szerint pedig „meglepő”, hogy a lövöldöző ennyi lövést tudott leadni – írta az AP. Közben Trump magángépe az ottani idő szerint már vasárnap landolt a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren, New Jerseyben.

(Borítókép: Donald Trump a támadás után. Fotó: Brendan McDermid / Reuters)

Rovatok