Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, telefonon beszélt Joe Bidennel

2024. július 14., vasárnap 07:37

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték.

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, onnan mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették,

a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték.

A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Az FBI közben nyilvánosságra hozta:

a feltételezett elkövető Thomas Matthew Crooks, a Pennsylvania államból, Butler megyéből származó 20 éves férfi volt.

A feltételezett merénylő a jelek szerint a YouTube egyik legnépszerűbb, lőfegyverekkel foglalkozó csatornáját népszerűsítő pólót viselte – közölte az NBC News. A helyszínről készült fotókon egy tetőn fekvő, fejéből vérző személy látható, akit rendfenntartó erők emberei vesznek körül. A férfi szürke pólót visel, ujján amerikai zászló van.

A ruhadarab megjelenése és felirata megegyezik egy olyan póló kinézetével, amelyet a Demolition Ranch nevű lőfegyverekkel foglalkozó YouTube-csatorna honlapján kínálnak eladásra. A Demolition Ranchnak több mint 11 millió feliratkozója van a YouTube-on, ahol a csatorna gyakran tesz közzé videókat különböző típusú lőfegyverekről.

A meglőtt néző azonnal meghalt 

A szombati pennsylvaniai kampánygyűlésen történt, Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadásban meglőtt néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték – állította egy az NBC News hírtelevízió által megkérdezett szemtanú.

Több lövést hallottunk, a mellettem lévő férfit fejbe lőtték, azonnal meghalt, és az emelvény aljához esett

– mondta Joseph, akinek csupán a keresztnevét adták meg. „Egy nőt az alkarján és a kezén találtak el. Onnantól kezdve elég kaotikussá vált a helyzet” – tette hozzá a nyilatkozó.

„Trumpot a fülén találták el, közvetlenül azelőtt, hogy a titkosszolgálat közbelépett volna” – mondta. A lövések először a nézőtéren ülőket találták el, mielőtt a volt amerikai elnököt megsebezték – fűzte hozzá. Szerinte az elhunyt áldozat a lövések útjában volt, a fegyveres és a volt elnök között.

Az az érzésem, hogy a legtöbb ember először azt hitte, hogy ez egy vicc volt, tűzijátéknak tűnhetett. De amikor láttam, hogy (a merénylő) a férfit a fején, a nőt pedig az alkarján találta el, rögtön tudtam, hogy nem csak tűzijáték volt

– mondta Joseph, aki elmondása szerint hét csattanást hallott.

Egy másik névtelen szemtanú a CBS tévéhálózat riporterének kifejtette, megpróbált segíteni az egyik áldozatnak. Valaki kiabált, hogy lelőtték, ezért odamentem, és közöltem: sürgősségi orvos vagyok, hadd segítsek – mondta véres fehér pólóban az X közösségi oldalon széles körben elterjedt videón. Hozzátette, a férfi beszorult a padok közé, egy lövedék érte a fejét.

Telefonon egyeztetettek

A rendőrség képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban a merénylőn kívül még egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül. A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik.

A Fehér Ház szombaton, késő este közölte: Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal.

A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba. Joe Biden szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.

Donald Trump volt amerikai elnök a szombati választási gyűlésén történt lövöldözés ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót – közölték vasárnap tanácsadói. A Truth Social nevű közösségi oldalán az esemény után Trump azt írta, hogy egy golyó sebesítette meg jobb füle felső részét.

Az MTI arra emlékeztetett, hogy hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukeeban a republikánus nemzeti konvenció (RNC), amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének. A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint Trump jól van a szombati incidens után.

Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukeeban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé

– olvasható a közleményükben, majd hozzátették: pártjuk jelöltjeként Donald Trump „továbbra is megosztja majd vízióját, hogy Amerika újra naggyá váljon”. A szombati támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni, 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

FBI: „meglepő”, hogy ennyi lövést tudott leadni

Donald Trumpot támadás érte a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. Már az első hírek is arról szóltak, hogy legalább két ember meghalt.

A Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen Donald Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Donald Trump közleményben köszönte meg az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek és a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozását.

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte. „Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam a süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt.”

Majd Joe Biden is megtartotta rövid sajtótájékoztatóját, ahol azt ismételte meg bővebben, amit a közösségi médiában is írt. Az elnök elmondta, hogy mindenkinek el kell ítélnie a Trump elleni támadást.

Trump magángépe közben elhagyta Pennsylvaniát. Az állami rendőrség szerint a Secret Service volt a felelős a helyszín felméréséért. Az FBI szerint pedig „meglepő”, hogy a lövöldöző ennyi lövést tudott leadni – írta az AP. Közben Trump magángépe ottani idő szerint már vasárnap landolt a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren, New Jerseyben.

(Borítókép: Donald Trump 2024. július 13-án. Fotó: Brendan McDermid / REUTERS)

Rovatok