Index Vakbarát Hírportál

Sorra érkeznek a reakciók, a nemzetközi vezetők is elítélték a Trump elleni merényletet

2024. július 14., vasárnap 08:52

Donald Trumpot szombaton a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén támadás érte, az incidens beszédének megkezdése után néhány perccel történt. Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani, és az elnökjelölt megsérült. A merénylet hírére sorra reagálnak a nemzetközi és magyar politikusok, vezető személyiségek. A világ vezetői elítélték a történteket és a politikai erőszakot.

Donald Trumpot támadás érte a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

Már az első hírek is arról szóltak, hogy legalább két ember meghalt. A támadót a titkosszolgálat emberei lelőtték. Időközben Trump már elhagyhatta a kórházat, és Joe Bidennel is beszélt telefonon. 

Érkeznek a reakciók

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt az X-en közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta, a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért. Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „megdöbbenéssel” értesült a Donald Trump elleni merényletről vasárnap reggel.

Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Megkönnyebbülve értesültem arról, hogy Donald Trump biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki. Részvétemet fejezem ki a támadás áldozatának. Erőt kívánok mindenkinek, akit megrázott ez az esemény. Kívánom, hogy Amerika megerősödve kerüljön ki ebből

– írta bejegyzésében. 

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy mindenkinek el kell ítélnie a történteket, erőszaknak nincs helye Amerikában, egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért. Hozzátette, a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól. A támadást több amerikai politikus (demokraták és republikánusok egyaránt) elítélte, többek közt Barack Obama volt elnök is így tett.

A politikai erőszaknak egyáltalán nincs helye a demokráciánkban. Bár még nem tudjuk pontosan, mi történt, mindannyian megkönnyebbültünk, hogy Trump volt elnök nem sérült meg komolyan

– fogalmazott.

Robert Fico szlovák miniszterelnök is megszólalt a támadással kapcsolatban. A szlovák kormányfő úgy fogalmazott: „Nem a Donald Trump elleni támadás az első, amely során egy békepárti politikus volt a célpont”. Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. „A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye a társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”. 

Emmanuel Macron francia elnök az X-en azt írta, gondolatai Donald Trump elnökkel vannak, és mielőbbi felépülést kíván neki. „Ez tragédia a demokráciáink számára. Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában”. Elon Musk Tesla-vezér közölte: „Teljes mértékben támogatom Trump elnököt, és remélem, hogy mihamarabb felépül!” Hozzátette:

Amerika utolsó hasonlóan kemény jelöltje Theodore Roosevelt volt.

Petr Fiala cseh kormányfő közölte, a politikának az eszmék harcának kell lennie, s nem lehet benne helye az erőszaknak. „Határozottan elítélem a merényletet és gyors felépülést kívánok Donald Trumpnak” – írta az X-en. 

Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és az X-en azt írta, hogy „az ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát”. Hozzátette: a Donald Trump elleni támadás „megvetendő”. „Mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim mindazokkal is vannak, akiket érintett a támadás” – írta a szociáldemokrata politikus.

A jobboldali Klaus Iohannis román államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás, amelyet egy választási gyűlésen követtek el Donald Trump volt elnök ellen. „Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk” – fogalmazott az X-en.

Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta: „határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen”. Hszin Csin-ping kínai elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki a Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt. 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel.

A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan

– tette hozzá.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta, határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban. A szlovén, a lengyel és a horvát politikusok is elítélték a merényletet.

Ahogy azt korábban már megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök az X-en közölte, hogy imádkozik Trumpért ezekben a „sötét órákban”. „Micsoda durva egy világ ez… Imádkozunk Donald Trumpért” – ezt pedig már Szijjártó Péter külügyminiszter írta a Facebook-oldalán. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt írta, „hajlok arra, hogy csak a szerencsén vagy a véletlenen múlik, hogy a gyűlölet szavai egyszer csak találnak-e valakit, aki végül a gyűlölet forrását vagy éppen tárgyát nem csak viszont- vagy bemocskolni, hanem egyenesen megölni akarja, majd meg is próbálja. Az elnöknek mielőbbi felépülést kívánok”.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az X-elnöke azt írta: „Természetesen vannak hibái, és természetesen nem tökéletes, de ez az ember valóban egy legenda, egy igazi elpusztíthatatlan történelmi személyiség”.

Rovatok