Index Vakbarát Hírportál

Visszavonultak a demokraták, Joe Biden stábja válaszolt a Trump elleni merényletre

2024. július 14., vasárnap 15:24

Joe Biden választási stábja közölte, hogy felfüggesztik kampányvideóik vetítését, válaszul a Donald Trump republikánus elnökjelölt elleni szombati merényletre. Az Egyesült Államok elnöke közölte, hogy megvan a véleménye a történtekről, és bár további információkat vár a hatóságoktól, már alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog politikai ellenfelével.

Miután Joe Biden amerikai elnök szombaton elítélte a vetélytársa, Donald Trump volt ellen elkövetett merényletkísérletet, kampánystábja közölte, hogy felfüggeszti a kampányhirdetések közlését.

A 81 éves elnök a Delaware állambeli Rehoboth Beachen egy templomban tartózkodott, amikor a lövöldözés történt, majd később rezidenciájára indult. Kiadott egy írásos nyilatkozatot, majd elhagyta delaware-i tengerparti házát, és a helyi rendőrkapitányság felé vette az irányt, hogy kamerák előtt beszéljen a történtekről. Arra a kérdésre, hogy szerinte a lövöldözés merénylet volt-e, az MTI szerint Joe Biden azt mondta, hogy

van egy véleményem, de nem ismerek minden tényt.

Később, mint írtuk, Biden telefonon beszélt a 78 éves Trumppal, a Fehér Ház azonban nem számolt be a beszélgetés részleteiről. Az elnök visszautazott Washingtonba, szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket.

Biden egyik kampánytisztviselője azt mondta, hogy a csapat azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban levegyék a televíziós hirdetéseiket, válaszul a történtek súlyosságára.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a politikai erőszak megszüntetésére szólított fel a republikánus elnökjelölt elleni támadást követően. „Ez beteges” – mondta, hozzátéve, hogy alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog Trumppal.

„Mindenkinek el kell ítélnie a történteket” – tette hozzá. Köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért, hozzátette, hogy a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.

Támadások kereszttüzében az amerikai elnök

A regnáló amerikai elnök és a Demokrata Párt jelöltje a napokban kíméletlen kritikákat kapott az egészségügyi állapota miatt. Joe Bident eddig tizenhat képviselőházi demokrata szólította fel arra, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Közülük négyen közvetlenül a csütörtöki sajtótájékoztató előtt jelentették be, hogy nem támogatják, míg közéleti személyiségek, továbbá befolyásos médiumok is visszalépésre szólították fel. Kedden George Clooney színész a The New York Times napilapban közölt írásában érvelt amellett, hogy Joe Bidennek vissza kellene adnia a demokrata elnökjelöltség jogát, és átengedni a szerepet.

A napokban Joe Biden – számos bakija mellett – a washingtoni NATO-csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján összekeverte Kamala Harrist, a regnáló kormány alelnökét és ellenfelét, a republikánus Donald Trumpot. Joe Biden nem sokkal a beszéde előtt is hasonló hibát követett el, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nevezte. 

Ugyanakkor azt is megírtuk, a Fehér Házban többször megfordult az a specialista, aki elárulta, hogy Joe Biden nem Parkinson-kóros, azonban minden évben neurológiai betegségekkel is kivizsgálják. Nem egyértelmű viszont, hogy akkor miért járt nyolcszor is egy év alatt az elnöki rezidencián.

Összességében az biztosra vehető, hogy Joe Biden nincs jó formában, miközben Donald Trump a merényletet nagyon könnyen felhasználhatja arra, hogy ez novemberben végül a Fehér Házba juttassa. Az amerikai választásnak a világpolitikai hatása pedig megkérdőjelezhetetlen.

(Borítókép: Titkosszolgálati ügynökök fedezik Donald Trump volt elnököt a kampánygyűlésén 2024. július 13-án. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok