Index Vakbarát Hírportál

A görög isteneket sem kerüli el a „cancel-culture”

2024. július 14., vasárnap 09:42

Van aki szerint a szobor nem illik az ország tengerpartjára, mások szerint rengeteg turistát vonz – egy harmadik csoport pedig az istenek haragjától fél.

Szimbolikusan lezártak, és nemsokára megsemmisítenek egy Poszeidónt ábrázoló szobrot a Mexikói-öbölben található Progresóban. A Yucatán államban található ábrázolást utolérte a „cancel culture”, ugyanis a helyi maja közösség úgy érzi, hogy a szobor nem való a tengerpartra – amely egyébként az ő viharistenük, Chaac felségterülete.

A görög istent ábrázoló szobrot a Progresói tanács állíttatta, ám nem végezték el a szükséges környezetvédelmi kutatásokat, így a mexikói környezetvédelmi ügynökség jogosan döntheti le a vízből mérgesen kiemelkedő, kidolgozott testű görög istent – amit az NBC értesülései alapján csütörtökön szimbolikusan elláttak egy „zárva” matricával.

A Poszeidónt a tengerbe visszaküldeni akaró csoport vezetője, Carlos Morales, aki az Őslakos Stratégiai Percsoporttal együtt adta be a panaszt, úgy nyilatkozott: „joga van a kultúrájához”.

Poszeidón egy görög isten, aki idegen a mi kultúránkban. Emberi jogom, hogy a maják szokásait megőrizzék. Azt akarom, hogy elvigyék a szobrot, mert nem illik az országba, és mert nincsenek meg a megfelelő engedélyek rá

– fogalmazott Carlos Morales.

A másik oldalnak sokkal konkrétabb, ám a bíróságon kevésbé helytálló érvei vannak. Lizeth Alvarado Juárez, a progresói hotel egy alkalmazottja szerint a szobor remek turistalátványosság, egészen az állam fővárosából, Meridából érkeznek emberek, csak hogy képeket készítsenek vele.

Úgy gondolja, hogy a maja kultúra köszöni, jól van, a panasztevők pedig csak felfújják az ügyet. „Minden a mémekről szól” – jelentette ki Juárez.

Egyesek szerint viszont a szobornak mennie kell, ugyanis az tényleg felmérgesítette az egyes ábrázolások szerint kevésbé jóképű, ámbár ugyanolyan hatalmas maja viharistent, Chaacot, aki a Beryl hurrikánt küldte a térség felé.

Rovatok