Index Vakbarát Hírportál

Az FBI szerint apja fegyverét használta Donald Trump merénylője

2024. július 15., hétfő 17:45

Szombat este helyi idő szerint kora este Thomas Matthew Crooks merényletkísérletet hajtott végre Donald Trump egykori amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt ellen. A helyszínen lelőtt húszéves elkövetőt a környezete csendes, nyugodt fiatalemberként ismerte, de minél többen szólaltak meg a sajtóban, annál ellentmondásosabb kép alakult ki a merénylőről. Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit eddig tudni lehet Crooksról.

Megrázó esemény borzolta a kedélyeket Pennsylvaniában, az Egyesült Államokban, sőt az egész világon, miután a húszéves Thomas Matthew Crooks merényletet kísérelt meg Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen, annak egyik kampányrendezvényén.

Miközben a Republikánus Párt elnökjelöltje a pennsylvaniai Butlerben szólt szimpatizánsaihoz, Crooks – a nyomozók vélekedése szerint – egy AR–15-ös puskával felfegyverkezve tüzet nyitott a volt elnökre. Ugyan Donald Trump kisebb sérüléssel megúszta a gyilkossági kísérletet, miután a golyó csak a fülét súrolta, sajnos a merényletkísérlet mégis tragédiába torkollott, mivel a közönség egyik tagja a helyszínen életét vesztette. Crooksot pedig a helyszínen lelőtte a Secret Service mesterlövésze.

A férfi a pennsylvaniai Bethel Parkban született, és konyhai dolgozóként kereste kenyerét. A jómódú környék lakói azonban azóta is sokkos állapotban vannak. A jelek szerint képtelenek felfogni, hogy az általuk csendes fiatalemberként ismert férfi hogyan vetemedhetett ilyenre. A világsajtót szemlézve a fiú ismerőseinek, egykori osztálytársainak és iskolatársainak beszámolói alapján azonban jóval összetettebb kép alakul ki Thomas Matthew Crooksról.

Ki volt Thomas Matthew Crooks?

Az FBI közlése szerint Thomas Crooksnál szombaton nem volt személyi igazolvány, ezért a nyomozók DNS- és arcfelismerő technológiát használtak az azonosításához. A fiatal fiú a pennsylvaniai Bethel Parkban született, mintegy 70 kilométerre a merényletkísérlet helyszínétől. Crooks 2022-ben érettségizett a Bethel Park Gimnáziumban, ráadásul matematikából és természettudományból annyira jól teljesített, hogy egy 500 dolláros díjat is elnyert.

A BBC szerint Crooks egy helyi idősek otthonának konyháján dolgozott dietetikus segédként.

Az amerikai média szerint az állami választói adatbázisban republikánusként volt regisztrálva, de 2021-ben 15 dollárt adományozott a liberális ActBlue kampánycsoportnak, amely rendkívül közel áll Joe Biden amerikai elnökhöz és a Demokrata Párthoz. Az életkorából adódóan az idei választás lett volna az első, amelyiken részt vehetett volna, de a 2022-es félidős amerikai választásokon már szavazott.

A BBC szerint a fiatalember legalább egy éven keresztül tagja volt egy helyi lövészklubnak, a Clairton Sportsmen's Clubnak. A klub honlapja szerint a létesítmény Pittsburghtől délre található, és „a Pennsylvania, Ohio és Nyugat-Virginia alkotta három állam területének egyik első számú lövészeti létesítménye”, amelynek több mint kétezer tagja van. A lövészegylet több lőtérrel rendelkezik, köztük egy olyannal is, amelynek lőtere 182 méter, és nagy teljesítményű puskával lehet igénybe venni.

A hatóságok tájékoztatása szerint a Donald Trump elleni merényletkísérlethez használt fegyvert Thomas Crooks apja vásárolhatta. A bűnüldöző szervek névtelenségbe burkolózó tisztviselői arról tájékoztatták az Associated Press hírügynökséget, hogy az elkövető édesapja a merénylet előtt fél évvel vásárolta a fegyvert.

Amerikai médiajelentések szerint Crooks a fegyverekről és bontási munkálatokról ismert Demolition Ranch YouTube-csatorna pólóját viselte a merényletkísérlet végrehajtásakor. A több millió feliratkozóval rendelkező csatorna különböző fegyverekről és robbanószerkezetekről szóló videókat mutat be.

A lövöldözés másnapján hatósági források arról számoltak be a CBS-nek, hogy Crooks járművében gyanús eszközöket találtak, köztük egy kereskedelmi forgalomban is kapható berendezést, amely alkalmasnak tűnt robbanószerkezetek beindítására. A helyszínre tűzszerészeket hívtak az eszközök megvizsgálása céljából.

Milyen ember volt a merénylő?

Hogy milyen személyiség volt Thomas Matthew Crocks, arról rendkívül zavaros és ellentmondásos kép áll csak rendelkezésünkre. A merénylet után rengeteg ismerőse megszólalt, de nem egyformán írták le a fiatalember jellemét.

A KDKA helyi hírügynökségnek nyilatkozva a férfi egykori iskolatársai közül néhányan magányos emberként írták le Crooksot, akit gyakran zaklattak a kinézete miatt. Elmondásuk szerint gyakran viselt terepmintás vadászruhát az iskolában, és gyakran ült magányosan az ebédlőben, a folyosókon pedig érzelemmentes arckifejezéssel sétált.

Egy másik diák, aki egy évvel járt Crooks alatt, arról mesélt a Wall Street Journalnak: „azt beszélték róla, hogy olyan diák volt, aki iskolai lövöldözést követne el”.

Egy osztálytársa ezzel szemben másképp emlékezett vissza, és a fentivel szöges ellentétben álló képet festett le a fiúról. Summer Barkley arról számolt be, hogy Crooks mindig jó jegyeket kapott az iskolában, és „szenvedélyesen szerette a történelmet”.

Úgy tűnt, hogy mindenhez ért, ami a kormányról és a történelemről szól. De ebben nem volt semmi különös... Mindig kedves volt

– emlékezett vissza a lány, aki azt is hozzátette, hogy a tanárok nagyon kedvelték a fiút.

A többség emlékezetében azonban csak egy csendes fiatalemberként él a merénylő, aki nem sok vizet zavart. „Ott volt, de nem jut eszembe senki, aki jól ismerte volna” – mondta a BBC-nek egy névtelenséget kérő volt osztálytárs. „Egyszerűen nem olyan a srác, akire igazán gondolok. De úgy tűnt, jól van” – mesélte.

Crooks az iskolai lövészcsapatba is jelentkezett, de nem sikerült bekerülnie. Jameson Myers, a Bethel Park Gimnázium lövészcsapatának egykori tagja szerint a fiú nem nyújtott jó teljesítményt. „Még a juniorcsapatba sem került be. A középiskola hátralévő részében pedig soha nem tért vissza a próbajátékokra” – tudatta a CBS-el. Egy másik iskolatárs az ABC Newsnak arról számolt be, hogy

Crooks szörnyen lőtt, és egyáltalán nem volt alkalmas a lövészcsapatba.

Myers úgy emlékszik Crooksra, mint egy „normális fiúra”, aki „nem volt különösebben népszerű, de soha nem piszkálták”. „Kedves gyerek volt, aki soha nem mondott semmi rosszat senkiről, és soha nem gondoltam volna, hogy képes lenne bármi olyanra, amit tett” – tette hozzá.

A közösség tagjait megdöbbentette, hogy a merényletkísérlet elkövetője Bethel Park csendes, fákkal szegélyezett utcáiról származott. Közéjük tartozik Jason Mackey is, aki a fiú családjának szomszédságában lakik. Elmondása szerint személyesen nem ismerte Crooksot, ennek ellenére még mindig hitetlenkedés tölti el. „Ez egyszerűen sokkoló. Az ember nem gondolná, hogy egy ekkora horderejű esemény pont a hátsó udvarában történik. Ez egyszerűen őrületes” – mondta.

A Daily Mail kapcsolatba lépett a fiú nagybátyjával, Mark Crooksszal, aki azt mondta, hogy évek óta nem találkozott sem a fiúval, sem a szüleivel.

Évek óta nem láttam a családom ezen részét. Őszintén szólva már olyan régóta, hogy nem sokat gondolok rájuk. Szégyen. A gyerek olyan számomra, mint egy idegen. Maguknak valók, és soha nem lépnek kapcsolatba senkivel

– mondta a nagybáty.

A fiú édesapja, Matthew Crooks a CNN-nek azt mondta, hogy próbál rájönni, „mi a fene folyik itt”, és nem beszél addig, amíg a nyomozás eredményeit nem kapja meg. Az 53 éves férfi azóta is hallgat.

Mi volt a motivációja?

Miután a hatóságok megállapították Crooks személyazonosságát, azonnal nekiláttak az indíték kiderítésének.

Kevin Rojek, az FBI pittsburghi különleges ügynöke a szombat esti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy ez idáig nem sikerült kideríteni, mi lehetett a merénylő indítéka. Tájékoztatása szerint a merényletkísérlet teljes kivizsgálása hónapokig is eltarthat, a nyomozók pedig „fáradhatatlanul” dolgoznak azon, hogy kiderítsék mindezt.

Az FBI tájékoztatása szerint Thomas Matthew Crooks családja együttműködik a nyomozóiroda munkatársaival.

A rendőrség lezárta az utat ahhoz a házhoz, ahol Crooks a szüleivel élt. Egy szomszéd arról számolt be, hogy a rendőrök az éjszaka közepén, figyelmeztetés nélkül evakuálták őt. A rendőrség közlése szerint Crooks háza körül bombariadó volt. A területre való bejutást továbbra is szigorúan ellenőrzik, rendőrségi járművek zárják le az utakat. Csak az ott lakókat engedik be és ki.

Rendőrségi források szerint a lövöldözést bizonyos fokú tervezés előzhette meg. Annak kiderítése azonban, hogy mennyi időt töltött ezzel a merénylő, még folyamatban van. A rendőrség úgy véli, Crooks egyedül cselekedett, de továbbra is vizsgálják, hogy elkísérhette-e valaki a gyűlésre.

Reklámfilmben szerepelt

Az NDTV tájékoztatása szerint Thomas Matthew Crooks rövid ideig szerepelt a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock Inc. nevű cég 2022-es reklámjában. A Bethel Park Gimnáziumban forgatott reklámban Crooks több más diákkal egyetemben jelent meg a háttérben.

A BlackRock a történtek után közölte, hogy visszavonta a reklámot, de a videó továbbra is elérhető lesz a hatóságok számára. A hirdetés visszavonására azonban már későn került sor, a közösségimédia-platformok felhasználói ugyanis lementették azt, és azóta is széles körben osztják meg a világhálón.

A Trump korábbi elnök elleni merényletkísérlet visszataszító. Hálásak vagyunk, hogy Trump korábbi elnök nem sérült meg súlyosan, és gondolunk ennek a szörnyű tettnek minden ártatlan szemlélőjére és áldozatára, különösen arra, akit megöltek

– írta közleményében a vállalat.

(Borítókép: Donald Trump 2024. július 13-án. Fotó: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok