Index Vakbarát Hírportál

Ismét hőségriadót rendeltek el Olaszországban

2024. július 15., hétfő 15:18

Ismét hőségriadót rendeltek el Olaszországban hétfőn. Az ország tizenkét városában a legmagasabb fokú, vörös készültség van érvényben a forróság miatt.

Hőségriadót léptettek életbe hétfőn Olaszországban északi Bolzano városától a szicíliai Palermóig az olasz egészségügyi hatóságok. A riadó egyelőre szerdáig érvényes.  

A forróság miatt tizenkét városban – Anconában, Bolognában, Campobassóban, Firenzében, Frosinonében, Latinában, Perugiában, Pescarában, Rietiben, Rómában, Triesztben és Viterbóban – a legmagasabb fokozatú, vörös készültség van érvényben. Közepes, narancssárga színű riasztást adtak ki Bolzanóban és Torinóban.

Rómában hétfőn délben 38 Celsius-fokot mértek, és a következő napokban ennél is magasabb hőmérséklet várható. Firenzében szintén 40 Celsius-fok közeli meleg van.

A déli Foggia területéről indulva a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség képviselői július 26-ig végigjárják Puglia tartomány földjeit, hogy ellenőrizzék a mezőgazdaságban dolgozó munkások munkafeltételeit. Korábbi felmérések szerint a földeken akár napi tíz órán át folyik a munka a tűző napon – írta az MTI. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarországon július 18-ig hosszabbították meg a harmadfokú hőségriasztást és a szociális ellátásra vonatkozó vörös kódot. A vörös kód érvényességi ideje alatt  a szociális intézményeknek – feladatellátástól függetlenül – kötelességük befogadni az időjárás miatt bajba jutott embereket, hajléktalanokat. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok