Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt száz év legnagyobb partra vetődése volt Skóciánál, 77 delfin pusztult el

2024. július 16., kedd 18:07

Gömbölyűfejű-delfinek 77 állatból álló csapata vetődött partra az Orkney-szigeteken – egészen pontosan Sanday szigetén –, de már egyet sem sikerült megmenteni, a legtöbb állat elpusztult, a többit pedig a szakemberek elaltatták. A legnagyobb problémát a sok hatalmas állat eltemetése jelentette, ugyanis a szigeten kevés az erre alkalmas hely. Ez volt a brit partok elmúlt 100 évének legnagyobb partra vetődése, amelynek az okát még keresik.

Az Orkney-szigeteken partra vetődött 77 fős bálnacsapat temetése folyamatban van. Az állatokat múlt csütörtökön találták meg Sanday szigetén, a feltételezések szerint évtizedek óta a legnagyobb tömeges partra vetődés zajlott. A még életben maradt mintegy tucatnyi bálnát elaltatták – írta meg a BBC.

A tetemeket több helyszínen temetik el, amelyeket a régészeti lelőhelyek esetleges zavarásának elkerülése érdekében végzett vizsgálatok után hagytak jóvá. A remények szerint a temetések szerdára befejeződnek.

A bálnacsapatban hét méter hosszú hím bálnák, nőstények és borjak is voltak.

A cetszakértők – akiknek a vízi emlősök a szakterületük – szövetmintákat vizsgálnak, hogy megállapítsák a partra vetődés okát, de az első eredmények szerint a bálnák egészségesek voltak. A tetemek tengerbe történő visszaengedését a környezetvédelmi hatóságok tanácsára kizárták.

„Kihívást jelentő” művelet

Hayley Green, az Orkney-szigetek Tanácsának körzeti szolgáltatásokért és infrastruktúráért felelős igazgatója szerint „kihívást jelentett” nyolc temetésre alkalmas helyszínt azonosítani.

Sanday régészeti lelőhelyekben, valamint védett madár- és vadon élő fajokban gazdag terület. A közösségnek köszönhetően azonban örömmel jelenthetem, hogy ez mostanra sikerült, és ezeket a helyszíneket már megtisztították a használatra

– mondta. Hozzátette, hogy „reméljük, hogy a temetések ma, vagy legkésőbb szerdán befejeződnek. Tisztelettel kérjük az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak távol a temetkezési tevékenységtől, és hangsúlyozzuk, hogy ez nem lesz kellemes látvány”. A temetési műveletben helyi gazdák segédkeztek. Ásóberendezéseket és pótkocsikat használtak, köztük olyan felszereléseket, amelyek kedden kompon érkeztek, csak a temetések miatt.

A gömbölyűfejű-delfinek társas lények, és matriarchátus jellegű társadalmi struktúrában élnek, ahol a csoportban a legidősebb nősténynek van legnagyobb tekintélye. Úgy vélik, hogy 1927 óta ez volt a legnagyobb brit partra vetődés. Tavaly egy 55 fős csapat pusztult el a Lewison történt partra vetődés következtében.

Rovatok