Index Vakbarát Hírportál

III.Károly megnyitotta az új parlamenti évadot Nagy-Britanniában

2024. július 17., szerda 16:52

III. Károly király szerdai trónbeszéde nyitotta meg a legutóbbi, nagy-britanniai választások utáni első parlamenti évadot. A 75 éves uralkodót a nemzeti himnusz eléneklésével üdvözölték viszont királyi rezidenciáján, és ezzel az évszázados hagyományokkal teli nap véget ért.

Az MTI jelentése szerint III.Károly visszatért a Buckingham-palotába, miután a parlament történelmi államnyitóján, a 14 év óta első munkáspárti kormány alatt tartott trónbeszédben ismertette Sir Keir Starmer Nagy-Britanniára vonatkozó terveit.

Az új munkáspárti kormány a királyi beszédet arra használta fel, hogy kijelentsék, ők visszaállítják a nemzet alapjait, de elismerték, hogy ez egy hosszas folyamat lesz.

A Lordok Házában felolvasott kormányprogramban említésre került határbiztonsági parancsnokság kialakítása, valamint a Nagy-Britanniába illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programjának törlése. Az utóbbira azért is került sor, mert az új kormányfő szerint ez a terv semmiféle elrettentő hatást nem gyakorol az embercsempészekre.

A munkáspárti kormány tervei között egyébként is szerepel az EU-hoz fűződő kapcsolatok szorosabbra vonása, azonban Keir Starmer miniszterelnök már többszörösen leszögezte, hogy a munkáspárti kormány sem lépteti vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

A felolvasott tervek között szerepelt a konzervatív párti kormányzat által három évtizeddel ezelőtt privatizált vasúthálózat újbóli államosítása is, de ez csak akkor kezdődik, amikor a jelenlegi magánszektorbeli üzemeltetők koncessziós szerződései a következő években lejárnak. E terv központi eleme egy új állami szervezet létrehozása, amely idővel a vasúti infrastruktúra fenntartását és a vonatközlekedés működtetését is bizonyos mértékben biztosítaná.

Utalás szerepelt a király beszédében a Labour által tervezett választási reformra is. Bár a részletek nem szerepeltek a beszédben, de Keir Starmer kormányfő már korábban említette, hogy kiterjesztené a választójogot a 16-17 éves korosztályra.

Károly király és Camilla királynő - aki ma ünnepli 77. születésnapját - délelőtt 11 órakor indult a Buckingham-palotából, majd a Házi Lovasság kíséretében pompás lovas felvonulás indult, majd a gyémántjubileumi állami hintóval, amelyet hat szürke ló húzott a ragyogó napsütésben, a Parlamenthez vitték őket.

El kellett azonban haladniuk a monarchiaellenes tüntetők egy csoportja mellett, akik „Nem az én királyom”− feliratú plakátokat tartottak a magasba.

 A király és a királynő ezután nem sokkal 11.30 óra előtt bevonult a Lordok Házába, ahol egymás kezét fogva királyi menetet vezettek, mielőtt elfoglalták helyüket a trónon.

A ceremónia előkészületeit már előző nap elkezdik, amikor az uralkodó elit testőrségének tagjai átkutatják a parlament pincéit, ellenőrzik, hogy nem rejtett-e el ott puskaport valamely merénylőjelölt. Ennek a több mint négy évszázados hagyománynak az eredete visszanyúlik 1605. november 5-én megkísérelt, I. Jakab angol-skót király, az angol egyház 150 püspöke és a parlament képviselői Guy Fawkes által tervezett merényletre. A pestis miatt azonban eltolták a parlamenti gyűlést, ez idő alatt pedig leleplezték a merényletet.

Rovatok