Index Vakbarát Hírportál

Egy kórházat és egy laktanyát ért támadás Pakisztánban

2024. július 17., szerda 06:27

A pakisztáni hadsereg már 13-at megölt az elkövetők közül, a támadásért egyelőre egyetlen fegyveres szervezet sem vállalt felelősséget.

A pakisztáni erők két különálló akcióban megöltek 13 terroristát, akiknek a hét első két napján egy laktanya és egy egészségügyi intézmény ellen végrehajtott támadásaiban öt civil és nyolc katona vesztette életét – közölte a hadsereg keddi beszámolója alapján az MTI.

A jelentés szerint a hadsereg egységei 18 órán át tartó katonai műveletben likvidálták az összesen tíz fegyverest, akik részt vettek a hétfő hajnali, öngyilkos merénylettel kísért támadásban egy afgán határhoz közeli laktanya ellen Haiber-Pahtunhva tartományban.

Az egyik támadó hétfő hajnalban robbanóanyaggal megrakott járművet vezetett a katonai létesítmény külső falának, amelynek egy része és néhány belső építmény felrobbant, a detonáció következtében pedig nyolc katona meghalt.

A közlemény szerint csak „a biztonsági erők időben adott hatékony válasza akadályozta meg a súlyosabb katasztrófát”. A támadást az ország Afganisztánnal határos északnyugati területén tevékenykedő iszlamista tálib milícia egyik szakadár csoportja vállalta magára.

A másik, kedden történt incidensben egy egészségügyi intézményre nyitottak tüzet fegyveresek az afgán határ melletti Dera Iszmail Hán körzetben; a támadásban öt civil, köztük két egészségügyi dolgozó nő és két gyermek halt meg. A közlemény szerint a közelben állomásozó csapatok azonnal reagáltak a támadásra, és megöltek három terroristát, a tűzharcban azonban két katona meghalt. A támadás elkövetőjeként egyelőre egyetlen fegyveres csoport sem jelentkezett.

Pakisztán a támadások miatt felszólította az afganisztáni tálib kormányzatot, hogy ne biztosítson hátországot a terroristáknak és tegyen hatékony lépéseket ellenük – fűzték hozzá.

Iszlámábád a legtöbb ilyen, főként a biztonsági erők elleni támadásért a pakisztáni tálibokat, illetve a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milíciát okolja. A TTP országszerte fokozta a biztonsági erők elleni támadásait, mióta az afgán tálibok 2021-ben átvették a hatalmat Afganisztánban. Jóllehet a kabuli kormány azt hangoztatja, nem ad menedéket fegyveres csoportoknak, így a pakisztáni táliboknak sem, pakisztáni tisztségviselők szerint a lázadók afgán területről indítják támadásaikat.

Rovatok