Index Vakbarát Hírportál

Salétromsavval törnek be az ingatlanokba Stockholm környékén

2024. július 18., csütörtök 06:28

Az elmúlt két hónapban Stockholm területén negyvenkilenc betörés történt, amelyek során a tettesek salétromsavat használtak a lakásokba való bejutáshoz – közölte szerdán Ola Österling, a svéd rendőrség szóvivője.

Az MTI beszámolója szerint Monica Krüger, a svéd határrendészet vezetője a köztévének adott interjújában elmagyarázta, hogy a betörők salétromsavval befecskendezik az ajtózárakat, így azok belső részei oxidálódnak és gyorsan szétroncsolódnak, ami lehetővé teszi a könnyű bejutást a lakásokba.

Österling szerint május 20-a óta főként Stockholm belvárosában követték el ezeket a betöréseket, és a valós számuk meghaladhatja az ötvenet is. Sok károsult még valószínűleg szabadságon van, így csak később szembesülnek azzal, hogy betörtek hozzájuk.

A rendőrség egyelőre nem tudja, ki áll a betöréssorozat mögött, de nem zárják ki, hogy egy nemzetközi hálózat a felelős. Az elmúlt két évben hasonló eseteket jelentettek Németországból, Franciaországból, Belgiumból, Ausztriából és Portugáliából is.

A svéd rendőrség ezért nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ugyanaz a bűnözői csoport jár országról országra és követi el a betöréseket. Az ügyben felvették a kapcsolatot az érintett országok rendőrségeivel, valamint az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezetével (Europol) is.

A tiszta állapotban színtelen salétromsav zajmentes bejutást biztosít a betörőknek, azonban jellegzetes, szúrós szaga gyorsan elterjed a lépcsőházakban, így a lakók ennek révén értesülhetnek arról, hogy betörés történt – tette hozzá Monica Krüger a sajtónak adott nyilatkozatában.

Rovatok